Преди година, след серия археологически проучвания, учени опровергаха с факти

...
Преди година, след серия археологически проучвания, учени опровергаха с факти
Коментари Харесай

Родители на дете с ДЦП в неравна битка с НЗОК: В касата се държат с нас като с просяци

Преди година, след серия археологически изследвания, учени опровергаха с обстоятелства изказванията на Плутарх, че в антична Спарта родителите предавали новородените бебета на съвет на старейшините за инспекция. В своят биография философът написа по какъв начин  „ здравите и мощни “ бебета в града – страна оцелявали, само че тези, за които е установявано, че са „ незнатни или деформирани “, били оставяни на открито да умрат с основанието, че не е добре нито за тях, нито за града да живеят своя живот непълноценно. Разкопките обаче опровергават тези легенди и демонстрират, че античните спартанци са се грижели с еднообразно внимание както за здравите, по този начин и за болните деца.
Прочетете още
За страдание обаче бъдещите археолози мъчно ще опровергаят обстоятелството, че в 21 век българската страна се е отнасяла с цялостно безхаберие към „ незнатните и деформираните ” деца, а родителите на такива деца минават през деветте кръга на пъкъла, борейки се за всеки ден от живота им, за всяко тяхно придвижване, за всяка усмивка.  

Историята на 6-годишния Васил , който е роден с детска церебрална парализа, е роман за живота на десетки други българчета с неговата диагноза. Момченцето е със „ Спастична диплагия ”  и не може да върви. Менталното му положение е положително, само че той не може да се движи. За да поддържат физическото му положение, родителите му всеки ден го водят на рехабилитация. Майката на Васил напуща работа, с цел да се грижи за сина си. Междувременно фамилията търси разновидности за лекуване.

„ Направихме серия инспекции и установихме, че в болница „ Сейнт Луис ” в щата Мисури, Съединени американски щати, имат най- огромен опит при интервенции на деца с такава диагноза. Водещ доктор при тези гръбначни интервенции е доктор Парк, който има 30 –годишен стаж и над 5 000 интервенции. Той оперира деца от целия свят и се чака към година за час за интервенция. Ние изпратихме документите на Васко преди година и два месеца по-късно от болничното заведение ни върнаха отговор, че детето е подобаващ претендент и възможностите след интервенцията да върви независимо са извънредно огромни ” споделя за TrafficNews майката Даниела Масърлиева. Тя получава оферта и час за интервенцията. Цената на гръбначната интервенция плюс възможна втора ортопедична е 60 000 $.

През март фамилията подава заявление до Здравната каса с молба за финансиране на интервенцията и стартира вървене по тъгите.

„ Минахме пред 3 лекарски комисии и през 6 специалисти. Синът ми беше прегледан от общо 27 лекари. Не съм виждала заключенията им, защото съгласно чиновниците на Касата това били „ вътрешни връзки ”. В последна сметка получих писмо, че синът ми може да бъде изпратен за лекуване във Франция. Попитах ги дали имат статистика за броя на интервенциите и резултатите от тях в предложената болница, само че от НЗОК ми дадоха отговор, че нямат такива данни. Попитах ги на какво съображение тогава избират тази болница, в случай, че болничното заведение в Мисури е в листата на лечебните заведения, с които Здравната каса работи. Не съумяха да ми отговорят. Поисках офертата от френската болница – отхвърлиха да ми я дадат. Дадоха ми час за обзор – 27 април 2023 година Това е три месеца след дата за интервенцията в Съединени американски щати. А родител на дете със същата диагноза, изпратено във Франция, се върна оня ден и ми сподели, че там са им споделили, че първо ще минат през 4 месеца рехабилитация, а по-късно вероятно ще решат за интервенция. Което значи да загубим още една година. Но има пределна възраст, в която е добре да се направи интервенцията, с цел да има резултат и тя е 6-7 години ” споделя Масърлиева.

Тя отхвърля офертата, а фамилията взема решение да финансира единствено интервенцията в Съединени американски щати . „ Ако изпуснем датата, синът ми автоматизирано отпада от листата с чакащи и би трябвало да чака още цяла година.

Масърлиева и брачният партньор й са наели юрист по здравно право, който към този момент е внесъл тъжба в Административен съд – София. „ Разбира се, аз няма по какъв начин да очаквам изхода от делото. Но желая повече хора да схванат по какъв начин на никой не му пука за тези деца и единствения метод за множеството родители да намерят пари за лекуване за децата си е през акции във Facebook . През последните години единствено две българчета са стигнали до въпросната болница в Мисури по линия на касата, като едното е получило финансиране след извоювано дело против НЗОК. В Същото време там към този момент има оперирани 21 българчета. С родителите им имаме фейсбук група. И всяко едно от тях към този момент върви независимо. Страшно доста други чакат за интервенция, само че отношението което ние като родители срещаме отстрана на касата е възмутително. Държат се с нас като с натрапници, които желаят да ги оберат. Не ни стига пъкълът, в който живеем, само че и непрестанно се срещаме с бездушието на служителите, които ни унижават ”, възмущава се майката на болното дете.

В началото на седмицата TrafficNews изпрати въпроси по проблема до НЗОК, само че до този миг, отговор не сме получили.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР