Преди един век, когато на картичките имало отпечатани лица на

...
Преди един век, когато на картичките имало отпечатани лица на
Коментари Харесай

Жената с ангелски глас и красота

Преди един век, когато на картичките имало отпечатани лица на актриси и известни дами, Лина Кавалиери била най-популярната и снимана звезда на европейската сцена. И най-красивата. За нейния глас и гений имало разногласия, само че, че е благ красива, признавали всички - Лина била в действителност прелестна и на всеки павилион за вестници имало безчет картички с нейния лик. От дребна тя била очарователна и непрестанно си пеела простички песни, които измисляла сама. Жената с толкоз напълно лице се родила навръх Коледа – в коледната нощ на 1874 година покрай Рим. Кръстили я Наталина – с коледно име. От дребна тя била очарователна и непрестанно си пеела простички песни, които измисляла сама. Когато в съседство до родната й къща се настанил да живее преподавател по музика, той предложил на фамилията да дава гратис уроци на надареното момиче. На 14 години учителят предложил Лина в един непосредствен ресторант и притежателят незабавно я наел – посетителите били толкоз впечатлени от хубостта й, че ръкопляскали още щом се появи на сцената, преди да е запяла.

Скоро славата на Лина се разнесла из града и тя почнала да пее в най-скъпите заведения за хранене против съществени възнаграждения. Но това не я разглезило и не трансформирало фантазиите й – Лина желала да стане оперна певица и настойчиво ходела на уроци и се подготвяла за дебют на огромната сцена. Картичките с нейния облик се продавали на всички места, в милиони бройки. Първата й изява била в операта в Мадрид, а по-късно и в цяла Европа. Всички съвременници подчертавали не толкоз гласа й, колкото невероятната й хубост и наличие, от които публиката онемявала. Картичките с нейния облик се продавали на всички места, в милиони бройки. Лина станала първият същински сполучлив фотомодел – най-голямата част от парите й идвали точно от продажбата на картички с нейния облик. Единственото й изискване било постоянно да е облечена обичайно и в благопристойни пози – тя желала да се омъжи някой ден и нищо не трябвало да накърни репутацията й.

През 1890 година Лина пристигнала в Русия на турне в Петербург и Москва. Там в нея се влюбил дворянинът Александър Баратински – правоприемник на милиони и изцяло подвластен от фамилията си. Той надалеч не бил единственият поддръжник на певицата, само че този път и тя отвърнала с реципрочност и двамата сключили брак. Родителите на Александър не можали да понесат съюза му с простосмъртна певица от Рим и предиздвикали императора да анулира брака. Лина напуснала Русия и се отдала единствено на работата си – на сцената си партнирала с артисти като Карузо и Шаляпин.

Лина Кавалиери починала при бомбардировка през Втората международна война. Най-красивата жена на света нямала щастлива орис, само че след нея останали облиците й, копирани в милиони изображения и напомнящи за една ера, изчезнала вечно.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР