Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого

...
Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: КПКОНПИ е мъртво родена

" Преди две години беше основана КПКОНПИ. Ако през днешния ден попитаме някого отвън тази зала с какво свърза КПКОНПИ, множеството хора ще кажат - с нелегално добитата тераса на нейния ръководител Пламен Георгиев. Този, който е овластен да лишава нелегално добито имущество, се оказва с такова. Какво последва от това? За премия, персонално министър председателят го направи консул в Испания. Това наподобява ли ви на битка с корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Не. Това наподобява на стимулиране, покриване и награждаване с постове за корупция ". С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява от трибуната на Народното събрание резултатите от работата на КПНКОПНИ по време на дебата за избор на нов ръководител.
За две години комисията потвърди своята неефективност. Господин Цацаров показа при чуването, че ще се опита да я разсъни. Вярваме, че ще постави всички професионални старания, на които е кадърен. Но господин Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена, обърна се Нинова към претендента за нов началник на комисията. Тя бе безапелационна, че КПКОНПИ е неефективна, тъй като няма проверяващи функционалности. Няма пълномощия по Наказателния кодекс, не се занимава с следствие на корупция. Така я сътвори болшинството. Тя се занимава с административни процедури за спор на ползи и лишаване на нелегално добито имущество. И оттова нататък всичко отива в прокуратурата, добави Нинова.
Има изказване в общественото пространство, че няма опция на ГЕРБ и ръководещото болшинство. Има опция. Предложихме я преди две години с различен закон, с други функционалности и метод на избиране на управлението на КПКОНПИ, напомни още водачът на левицата. Допълни още, че болшинството отхвърли предложенията на Българска социалистическа партия. Сега социалистите още веднъж внасят своите текстове. Съсредоточихме се върху това, че от " Българска социалистическа партия за България " предлагаме ръководителят да се избира от президента. По-важно е, че предлагаме друга конструкция, други функционалности, различен метод на действие на тази комисия, която да докара до действителен резултат, а не до официално подаване на заявления, инспекция на документи и администрация, продължи Корнелия Нинова. И бе безапелационна, че тематиката " корупция " не може да се мисли в мандати, безапелационна бе Тя би трябвало да се мисли дълготрайно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подсилен от Българска социалистическа партия. Следващият мандат може да е различен човек. Ние предлагаме кардинално решение на въпроса и то не е президентска република. А е действително действие на правилото на разделяне на управляващите и на съвместен надзор сред тях. Не е казус президентът да има представител в разнообразни органи. Той има своите представители и в други такива, акцентира Нинова. Тя подсети, че самият Сотир Цацаров е признал, че законът е посредствен и има свои визии за промени. Ние сме предложили част от тези промени за повторно и се надяваме този път рационално да ги разгледате, бе апелът на Нинова към болшинството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР