Преди дни излезе луксозно издание на Събитията, които промениха света

...
Преди дни излезе луксозно издание на Събитията, които промениха света
Коментари Харесай

3 събития, които промениха света

Преди дни излезе първокласно издание на " Събитията, които трансформираха света " в превод на Марина Симеонова, издателство " Хермес ". Ето три от най-важните събития в историята на човечеството.  
1. Първите говорещи филми
Още преди началото на ХХ век Томас Едисън стартира да опитва с прибавянето на тон към кино лентата. Процесът на синхронизация сред тирада и картина обаче му се вижда прекомерно сложен и по този начин се ражда „ немият филм “. Немите филми, в които актьорите показват истории с гримаса и жестове, употребяват надписи, с цел да опишат историята, и музикален декор, с цел да предадат атмосферата на всяка сцена.
Немите филми са известни при започване на ХХ век и през Първата международна война, а някои от актьорите са добре познати и до през днешния ден. Двама от най-великите артисти на нямото кино са Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Заради умеенето на Чарли Чаплин да основава облик със характерни придвижвания и изражение, той към момента се счита от мнозина за най-хубавия смешен артист, до момента в който филмът на Бъстър Кийтън „ Генералът “ е шедьовър на комедията и съспенса.
През 20-те години на ХХ век режисьорите стартират още веднъж да търсят метод звукът и сцените да се записват дружно и да се излъчват по едно и също време. През 1925 година „ Уестърн Електрик “ и „ Уорнър Брадърс “ се спогаждат да основат система за производство на филми със тон. Системата „ Витафон “, изобретена от лаборатории „ Бел “, е способ за звукозапис върху самия филм. Първият филм, който употребява системата, е „ Дон Жуан “ през 1926 година В „ Дон Жуан “ историята е разказана по нормалния метод с жестове и надписи, само че пеенето и музиката са записани като част от кино лентата.
Пробивът с речта идва година по-късно, на 6 октомври 1927 година, когато „ Уорнър Брадърс “ пуска първия филм със синхронизиран тон. Филмът се споделя „ Джаз артистът “.
2. Мрежата
Световната мрежа показва информацията и документите, поместени в интернет, за световна публика от компютърни консуматори. За основаването й Тим Бърнърс-Лий не взема никакъв хонорар или заплащане за патент. Той счита, че това би трябвало да е нещо, което всеки да може да употребява.
През 1989 година ЦЕРН е най-големият интернет възел в Европа. Бърнърс-Лий развива своята „ мрежа “, като свързва интернет с хипертекст. Той споделя: „ Просто трябваше да взема концепцията за хипертекст и да я свържа с концепциите за протокол за ръководство на обмена на информация и системата за имена на домейните “.
Повечето от технологиите, включени в Мрежата, към този момент са основани. Бърнърс-Лий ги сплотява, мислейки на по-високо и нереално равнище за това по какъв начин може да се реализира още по-голямо равнище на взаимосвързаност на концепциите. Неговото дело и благородството да го даде гратис е маркирано на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година
3. Феликс Баумгартнер минава звуковата преграда в скок от Космоса
Феликс Баумгартнер е роден в Залцбург, Австрия, на 20 април 1969 година Като дете той мечтае да скача с парашут и прави първия си скок на 16 години. Постъпва в австрийската войска, където практикува парашутен скок върху дребни целеви зони и е част от военния демонстрационен и спортен екип. През 1988 година той стартира да извършва демонстративни скокове за „ Ред Бул “ и от този момент те си сътрудничат по разнообразни планове.
Баумгартнер реализира серия от дръзки каскади, включващи скокове с парашут и скокове от вида BASE. Това е рисков спорт, при който участниците скачат от неподвижни обекти и употребяват парашут, с цел да спрат свободното рухване и да се приземят. BASE е акроним, формиран от четирите категории неподвижни обекти, от които състезателите могат да скачат: здания, антени, мостове и скали.
През 1999 година Баумгартнер скача от Петронас Тауърс в Куала Лумпур, Малайзия, и слага международен връх за височина при бейсджъмпинг. Негов е и върхът за най-нисък скок BASE, когато скача от 29 метра от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. На 25 юли 2003 година той прави сполучлив опит за прехвръкване на Ламанша с парашут, като за задачата е употребявал особено направено приспособление от въглеродни нишки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР