Преди дни група китайски учени съобщиха, че са установили неизвестен

...
Преди дни група китайски учени съобщиха, че са установили неизвестен
Коментари Харесай

Новият хенипавирус, открит в Китай - има ли основания за тревога?

Преди дни група китайски учени оповестиха, че са открили незнаен до момента, филогенетично друг хенипавирус, наименуван Langya henipavirus (LayV). Това провокира доста безредици и опасения, че е допустимо той да аргументи зараза или пандемия със същите мащаби като породената от SARS-CoV-2.

Не закъсня и реакцията на Европейския център за надзор на болесттите ECDC. Ето позицията на институцията:

„ Като част от дейностите си за епидемиологично разузнаване, ECDC следи появяването на инфекции с зараждащи човешки патогени, в това число вируси от рода Henipavirus. Въз основа на лимитираната налична сега информация рискът за жителите на Европейски Съюз, посещаващи или пребиваващи в китайските провинции Шандонг и Хенан, където е докладван вирусът, се смята за доста невисок. По същия метод рискът от зараза за жителите на Европейски Съюз в Европа се смята за доста невисок “.

От ECDC прецизираха, че вирусът е разпознат посредством сентинелно наблюдаване на фебрилни случаи с история на скорошна експозиция на животни в Източен Китай. При засегнатите са били налице следните признаци: температура, отмалялост, кашлица, анорексия, миалгия, гадене, главоболие и повръщане. По-голямата част - 85% от случаите, за които има налична информация за специалността, са аграрни производители.

Какво се знае досега за хенипавирусите и с какво е по-особен LayV? Взе ли си човечеството поучения от пандемията SARS-CoV-2? Какви са рекомендациите за предварителна защита от сезонните вирусни инфекции на прага на есента и зимата?

Отговор на тези и други въпроси потърсихме от вирусолога проф. Радостина Александрова.

Интервюто с нея можете да прочетете по-късно през днешния ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР