Преди десет години десни екстремисти извършиха серия от убийства срещу

...
Преди десет години десни екстремисти извършиха серия от убийства срещу
Коментари Харесай

Ромите в Унгария – неинтегрирани, но успешно дисциплинирани


Преди 10 години десни екстремисти направиха серия от убийства против роми в Унгария. Междувременно президентът Виктор Орбан съумя да наложи визиите на болшинството по отношение на малцинствата.

На погребението на Роберт Чорба - една от жертвите на серията убийства на роми

Убийците пристигнали в среднощ: първо запалили къщата, а когато фамилията с две деца тръгнало да бяга от пламъците, нападателите разкрили пукотевица по тях с пушки с рязана цев. 28-годишният татко Роберт Чорба и четиригодишният му наследник починали, дъщерята оживяла, въпреки и тежко ранена, а майката се отървала с по-леки пострадвания.

Друго чудовищно закононарушение от е осъществено в населено място на към 60 километра югоизточно от Будапеща. През 2008 и 2009 година там починали общо шестима роми, а други 55 души, множеството от които също роми, били ранени, някои тежко.

Успешна ромска интеграция?
Редакцията предлага
Тези убийства бележат връхната точка във вълната от антициганизъм в Унгария. Преди 10 години - в крайната фаза от ръководството на едно корумпирано и безредно социаллиберално държавно управление - на всички места в Унгария маршируваха десноекстремистки групи, настоявайки за " решение на циганския въпрос ".

Днес четиримата причинители на серията убийства са в пандиза, а насилието против роми наподобява като отдалечен спомен от предишното. Правителството на вижда в това позитивно развиване в страната един от огромните си триумфи. Представители на ръководещите акцентират, че държавно управление води праволинеен курс против десноекстремистките прояви и поставя сполучливи старания за интеграцията на ромите - най-много посредством своята стратегия за обществено подкрепяне.

Маргинализираното малцинство

Критиците обаче гледат на интеграцията на ромите иначе. Те настояват, че държавното управление на Орбан си е присвоило избрана антициганска изразителност, съобразявайки се с настройките на своя електорат.

От друга страна ромите са изтласкани в периферията на обществото посредством регулаторно-политически обществени ограничения. " Обществото се успокои, тъй като страната реализира това, което доста хора си показват като корав метод по отношение на ромите ", споделя ромският деятел Аладар Хорват.

Той е първият депутат-ром от Либералната партия след края на диктатурата в Унгария. " Много хора симпатизират на партията Фидес, тъй като тя дисциплинира ромите ", споделя той.

Опасни предубеждения

Това е останало през днешния ден от къщата на убития Роберт Чорба

Самият Орбан не е изявен съперник на ромите, което обаче не му пречи да не е пореден в отношението си към тях. Навремето той бе споделил, че ромите също би трябвало да работят, с цел да има в Унгария задоволително данъкоплатци. " От престъпност не може да се живее! Също и от обществени помощи ", уточни тогава Орбан.

е необятно публикуван маджарски разказ, който Орбан употребява за обръщение към своите гласоподаватели.

Истинска интеграция?

На процедура в Унгария не е осъществена същинска интеграция и включване за множеството от живеещите в страната сред 600 хиляди и 800 хиляди роми. Общественополезният труд е наложителен за получателите на обществени помощи - който отхвърля да работи в комуналните услуги, губи правото на помощи. Според унгарските социолози, комуналната активност не е разкрила пътя към свободния трудов пазар за множеството участници. Законовите рамки разрешават на локалното ръководство да управлява съвсем като полиция бедните хора, измежду които има и доста роми. При незадоволителна хигиена в семейството или бягства на децата от учебно заведение, бедните семейства са застрашени от неотложно прекъсване на обществените помощи. А сегрегацията в учебните заведения се е трансформирала в неписан закон за доста райони в Унгария. Докато бедните и ромските деца вървят в държавните учебни заведения, децата на заможните унгарци посещават частни учебни заведения, финансирани индиректно от държавни фондации.

Август 2013: съд произнася присъдите за расистките убийства на роми

. В рамките на тази стратегия родителите могат да получават преференциални заеми в случай, че през последните три години са работили и са плащали налози. Ясно е, че тези ограничения не засягат ромите. " Унгарската обществена политика не се преценява с живеещите в дълбока беднотия, към които принадлежат и множеството роми ", споделя някогашният демократичен народен представител Йозеф Гуляш, който от 10 години координира частна самодейност за поддръжка на оживелите от серията ромски убийства. " Включването на ромите в обществото е още по-безперспективно, в сравнение с при започване на новото хилядолетие. Положението на оживелите от серията ромски убийства също демонстрира това доста отчетливо ", добавя той.

Забравени

Елизабет Чорба - майка на убития Роберт Чорба - се е примирила с тъгата си. Тя живее с децата и внуците си единствено на няколко крачки от мястото на убийството в къща, плачеща за ремонт. Нейният брачен партньор е умрял през 2013 година, а децата и внуците ѝ претърпяват от нередовна работа на парче. Семейството получава постоянна помощ единствено от самодейността на Йозеф Гуляш. Никой различен не се сеща за тях - нито от общината, нито някой политик се е сетил да се обади по случай навършването на 10 години от убийствата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР