Преди да влезе официално в еврозоната, България ще иска разрешение

...
Преди да влезе официално в еврозоната, България ще иска разрешение
Коментари Харесай

Лев и евро заедно пестят 1,5 млрд. лв. на година, но ще пипат закони, за да няма спекула

Преди да влезе публично в еврозоната, България ще желае позволение да употребява и двете валути за заплащане в магазина, ресторанта и за заплати

Идеята за двете валути бе оповестена от финансовия министър Асен Василев в сряда при представянето на бюджета за 2023 година Страната ни стартира договаряния с Европейската комисия и Европейската централна банка да вкара еврото като второ платежно средство.

“В момента покупко-продажбите, които са на физически лица, като крайни продажби и преводи на заплати по закон се правят единствено в левове. Нека проведем всички диалози с ЕЦБ и Европейска комисия и в случай че има смяна, ще бъде навреме коментирана ”, сподели Асен Василев. А въпросната смяна ще позволи на две физически лица да правят покупко-продажби в евро, без страната да ги лимитира.

Паралелен живот на лев и евро значи и двете валути да се употребяват в ежедневните заплащания у нас, даже в магазини, заведения за хранене и други търговски обекти. Пазарът на парцели от дълго време работи в евро, а от ден на ден българи, работещи в непознати компании, основани у нас, получават заплатите си в европейската валута.

Българска народна банка пък позволява откриването на банкови сметки в евро, през които да се вършат разнообразни интервенции, да се подреждат заплащания и да се получават пари. Не е изцяло неразрешено и заплащането на заплатите да става в европейската валута, въпреки да е необичайност.

Но не е въведена използването на евро в комерсиалната мрежа, както и за заплащането на отговорностите към страната или общините. За тези интервенции може да се употребяват единствено левове.

Основното преимущество  на паралелното потребление е, че ще направи въвеждането на еврото вместо лв. по-лесно и безпроблемно, тъй като при по-честата приложимост на европейската валута в всекидневието хората ще свикнат с нея, а левът последователно ще бъде преместен. Планираното оповестяване по едно и също време на цените в двете валути няма да стряска потребителите, тъй като към този момент ще са привикнали с тях. 

България обаче би трябвало да вземе разрешение от ЕЦБ и Европейска комисия, тъй като едностранно въвеждане на европейската валута, без страната да е станала член на еврозоната, се смята за нарушаване на европейското законодателство.

ЕЦБ ясно показва, че въвеждането на еврото е крайната

точка на процеса на конвергенция при влизане на дадена страна в еврозоната. Посочените в договорите за присъединение към Европейски Съюз стадии по пътя към въвеждане на еврото не могат да бъдат заобиколени с едностранна евроизация, считат от централната банка на Европа.

Експерти показаха, че концепцията на финансовото министерство е за едновременна приложимост на лв. и еврото, а не за едностранна евроизация, каквато има да вземем за пример в Черна гора. Страната няма  национална валута и употребява еврото, само че не е член на еврозоната. Това е причина Европейска комисия непрестанно да упорства пред Черна гора  да сътвори лична валута, другояче няма да влезе в Евросъюза.

Паралелното действие на двете валути може да се реализира по няколко метода, показват финансисти. Единият е обмяната да се прави от банките и валутните бюра единствено по формалния курс   - 1,95583 лева за евро. И то без ограничавания в размерите. Така всеки ще може да се разплаща във валутата, която избере, без да прави спомагателни разноски за обмяна от една валута в друга.

Прилагането на този метод обаче допуска задоволително огромни наличия на банкноти с евро и левове, отвод на банките и бюрата от облага през обменните курсове и задоволително на брой търговци, които да одобряват без проблеми заплащане евро. Този метод не изисква промени в закони, с цел да се легализира двойната приложимост на валутите.

Вторият метод да се случи е да се запише в закон, че левът и еврото са равностойни в разплащанията, курсът е формалният и всеки може да заплаща с каквото избере. Така щели да се избегнат опитите за спекулации, при които търговци да одобряват евро, само че при курс, който те сами изберат. В такива случаи хората щели да бъдат ощетени, тъй като сигурно в магазините щели да закръглят еврото на най-малко 2 лева

 Според адвокати законови разпореждания може да бъдат въведени единствено за обществените отговорности, което да разреши заплащането в евро на налози, осигуровки, такси и  глоби.

Идеята за двойната приложимост на валутите обаче можело да не проработи дейно, освен поради юридически спънки, а и поради вътрешен отпор, считат финансисти. Такъв можело да пристигна първо от банки и обменни бюра, които сега печелят от разликата в обменните курсове. Те ще бележит голям брой аргументи, като да вземем за пример мъчно ръководство на процеса, незадоволителни количества на  двете валути, с цел да бъдат взаимозаменяеми, липса на съответен надзор и други. Търговци пък щели да бъдат срещу поради спомагателните вложения, които би трябвало да създадат за двоен програмен продукт и по-честите инспекции, на които ще бъдат подложени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР