Преди да дадат зелена светлина на сделката, Съединените щати изчакаха

...
Преди да дадат зелена светлина на сделката, Съединените щати изчакаха
Коментари Харесай

САЩ одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция

Преди да дадат зелена светлина на договорката, Съединените щати изчакаха инструментите за ратификация от страна на Анкара на присъединението на Швеция към НАТО да бъдат физически подадени във Вашингтон
Продажбата на американски изтребители F-16 на Турция беше утвърдена от Конгреса на Съединени американски щати, с което завършиха месеците на договаряния сред Вашингтон и Анкара, заяви посланикът на Вашингтон в Анкара, представен от Франс прес.

" Решението (...) на Конгреса да утвърди придобиването от Турция на 40 самолета F-16 и 79 комплекта за рационализация е огромен прогрес ", съобщи посланикът Джеф Флейк в известие, оповестено от посолството на Съединени американски щати в Анкара в обществената мрежа X.

На 26 януари държавното управление на Съединени американски щати даде единодушието си за тази продажба на стойност 23 милиарда $, три дни откакто Анкара ратифицира присъединението на Швеция към НАТО.

Конгресът на Съединени американски щати, който беше известен същия ден за продажбата, поискана от Турция, имаше петнадесетдневен период, с цел да се опълчи на нея, който към този момент изтече.

Преди да дадат зелена светлина на договорката, Съединените щати изчакаха инструментите за ратификация от страна на Турция на присъединението на Швеция към НАТО да бъдат физически подадени във Вашингтон.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в продължение на двадесет месеца блокираше влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс, беше изискал от Съединени американски щати да одобрят продажбата F-16 на страната му като изискване за ратификацията на присъединението на Швеция към НАТО.

Анадолската организация отбелязва, че през 15-дневния период за възражения, който стартира след изпращането на публично съобщение в Конгреса от Държавния департамент на 26 януари, единственото несъгласие беше показано от сенатора от Кентъки Ранд Пол, само че то не докара до предприемане на някакви дейности. По този метод от позиция на американското законодателство към този момент няма спънки за реализиране на продажбата.

През октомври 2021 година Турция насочи искане към Съединени американски щати за закупуване на 40 нови самолета F-16 Block 70, както и на 79 комплекта за модернизиране на останалите самолети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР