Преди броени дни учениците от Софийската математическа гимназия се сдобиха

...
Преди броени дни учениците от Софийската математическа гимназия се сдобиха
Коментари Харесай

Софийската математическа гимназия грейна с красиви образоващи фототапети

Преди броени дни учениците от Софийската математическа гимназия се снабдиха с първите 20 класни стаи, в които студените едноцветни стени са сменени от пъстри картини, свързани със съответния предмет, който се учи във всеки кабинет. Проектът на фондация „ Лайт Сорс " ще обхване общо 40 класни стаи, 6 фоайета и 4 коридора, до септември всички възпитаници ще попиват познания в много по-колоритната атмосфера на шарените фототапети, заредени със смисъл и подтекст. 1200 гимназисти и 88 учители ще ревизират по какъв начин това ще промени процеса на учене, като основателите са уверени, че то ще стане доста по-креативно, изпълнено с сила и ентусиазъм.

 Начело на „ Лайт Сорс " е Албена Тошева – една жена, приела за своя персонална задача изкуството да основава наслада на другите. Научена е да подарява от дребна, майка й била преподавателка в учебно заведение за деца със забавено развиване. И тъй като огромна част от хлапетата били изоставени и са растяли без родители, Албена и фамилията й се грижели за тях – подарявали им храна, облекла, завивки... и топлота – все естествени неща, от които всяко дете има потребност. „ Само когато човек постоянно поддържа връзка с деца, може да усети какъв брой са чисти и почтени ", споделя нашата събеседничка, възпитана да дава обич и наслада точно на тези, които ги нямат. „ Трябва да даваме освен на материално равнище, само че и на прочувствено ".

От вътре на вън

 По специалност Албена е текстилен инженер, приключила е дизайн, а през годините е имала две лични фешън къщи. По-късно отворила изложба с облекла уникати. Целият й живот е обвързван с желанието да твори хубост към себе си, да прави хората щастливи, да подарява усмивки. Една от обичаните й максими е, че всеки човек основава запас, който стои вътре в самия него, и го дава на хората – това ги трансформира, изкачва ги на по-високо равнище, на друга осцилация.

 Албена се е занимавала с йога, посещавала разнообразни лечебни семинари, напредвайки из лабиринта на живота в търсене на вътрешното благополучие. Така се родила концепцията да отвори център в Бояна, който да бъде обвързван с разнообразни форми на дълбокия релакс. Имала опцията да се срещне с доста терапевти и доста хора, търсещи промяна. Убедила се, че едно от главните неща, което въздейства на нашия вътрешен мир и баланс, е средата, в която живеем. Тя може да промени вълната на страсти, да развие стила ни на мислене. „ Ако желаеме да променим своя живот, без значение дали е на физическо, прочувствено или материално равнище, би трябвало първо да променим нещата, с които се обкръжаваме извън ", споделя Албена. Така, вървейки самоуверено по своя нравствен път и осъзнавайки, че същинската смяна стартира от вън на вътре, Албена решила да завърши с всички останали действия – затворила магазините и ателиетата и останала да работи единствено като терапевт. Направила избора да се грижи за хората, като им демонстрира по какъв начин да изваждат нескрито своите вътрешни запаси.

Стени без стени

 Вече 8 години Албена споделя своя опит с хората, които имат потребност от него. Неотдавна взема решение да стартира едно ново начинание, чието развиване виждаме по красивите стени на Софийската математическа гимназия. Заедно със своя брачен партньор Артър Спърлинг и Уес Линдън Албена е основател на фондацията „ Лайт Сорс " (от англ. light source – „ източник на светлина " ). Неин е планът по основаване и монтиране на фототапетите с името „ Аз обичам моето учебно заведение ". Мотото му е „ За един съвършен свят ". Красивите стени са единствено началото, дава обещание Албена. Цялостната цел на начинанието е да работи за здравословна учебна среда, която да трансформира децата и да ги релаксира на прочувствено, ментално и физическо равнище. Променяйки средата в учебно заведение, фондацията желае да предизвиква образованието, създавайки по-комфортна, положителна и цветна образователна среда. По този метод съгласно основателите се покачват творчеството на децата и тяхната вътрешна осъзнатост, която по-късно пораснали те придвижват в живота.

Часовник от разноцветност

 Всеки ден в учебно заведение децата прекарват по 8 и повече часа. В добре познатите класни стаи доминират неутралните цветове, а наситените и ярките остават на открито, в природата. От това наблюдаване се ражда концепцията на Албена да придвижи част от хубостта, цветята и широтата в учебно заведение, създавайки по-цветна и положителна среда. „ Представям си енергийния поток като песъчлив часовник. Асоциациите са по средата, те вземат от масата, която има повече, и подаряват на тези, които нямат. Стига да имаш добра концепция и задача, ти можеш в действителност да промениш човешкото схващане! ", прочувствено обобщава тя. Проектът не инцидентно стартира точно в СМГ, съгласно основателите това е гимназия, събрала вкупом чистия капацитет на детската талантливост. Тези деца вземат участие в надпревари по целия свят и постоянно ги печелят. Темите, определени за фототапетите, са свързани с пространственото мислене, множеството са 3-измерни картини. Някои са направени с компютърни стратегии, а другите са фотоси от природата. Освен вдъхновяващи картини, учениците виждат и мотивиращи утвърждения като „ аз съм сполучлив ", „ аз имам вяра в себе си ", „ аз обичам себе си " и простички, само че жизненоважни думи като „ истина ", „ хубост ", „ благополучие ".

 Учениците, учителите и родителите преди основаването на фототапетите са давали хрумвания и оферти за дизайна и наличието. „ В учебните заведения се развива повече лявото полукълбо на мозъка, което е обвързвано с логическото мислене, с паметта и анализирането. Учениците губят своята естествена прочувствена връзка с хубостта в живота, губят и усета към баланс сред форма и цвят. Често нямат вътрешно чувство за хармония ", добавя Албена. „ Проектът ни цели посредством цвят и дълбочина на картините да се развива и дясното полукълбо, отговарящо за творчеството, възприемането на облици, обработката на невербалната връзка. Вярвам, че цветовете и формите оказват положителна смяна на психологичното и физическото положение на учениците ". Албена и нейните съидейници нямат самообладание да минат няколко месеца и учениците и учителите да споделят по какъв начин се е трансформирал животът в школото след тази образна промяна. Ако резултатите са положителни, планът ще продължи и в други учебни заведения, а уредниците имат вяра, че децата ще оценят забавното скимване. „ Когато си млад, ти си като отворено цвете, което попива всичко ", споделя Албена. „ Вярвам, че създавайки една положителна атмосфера в нашите учебни заведения, огромна част от децата ще желаят да останат и да се осъществят в България ", обобщава тя. Една красива и смислена фантазия, която имаме вяра, че единствено стимулирани и положителни, наблюдателни и дейни хора като Албена могат да трансфорат в действителност...

Темите на фототапетите:

Образователни табла с тригометричната таблица и формулите по физика;
Картини с положителни утвърждения - наслада, благополучие, обич, триумф...;
Вдъхновяващи мисли на известни хора, които да стимулират децата да следват фантазиите си;
Позитивни фотоси от природата с вдъхновяващи мисли за опазването на околната среда
Ликът на Айнщайн и негови мисли и поема от Гьоте украсяват кабинетите по немски език.

Инфо: www.spisanie8.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР