Преди броени дни една новина с български произход потресе медиите

...
Преди броени дни една новина с български произход потресе медиите
Коментари Харесай

Дай, ДАИ! Едно възможно обяснение за българската ръждясала щайга в Германия

Преди броени дни една вест с български генезис потресе медиите в Германия. Полицаите в градче, наречено Люденшайд, спрели за рутинна инспекция микробус с ремарке с родни номера. После... просто се хванали за главата.
 Кънчо Димитров: Книжки се купуват за 3000-5000 лв., разкрих го и станах неуместен  Продават ли се книжки и има ли корупция в ДАИ - разсъжденията на зам.-министър Ангел Попов пред OFFNews
Заедно с техническо лице преброили общо 66 дефекта на транспортното средство - 44 на буса и още 22 на ремаркето. И то какви - съвсем не работещи спирачки, големи ръждиви дупки по шасито, липса на амортисьори на ремаркето.

Естествено, за сходни безобразия във Федералната република не галят с перце по гласата. Родният таралясник на мига бил спрян от придвижване, а водачът се сдобил с наказателно разпореждане.

Това, което обаче същински е втрещило както немските служители на реда, по този начин и водещите медии в Меркелланд е, че " ръждясалата шайга ", кокто я назовава списание " Фокус ", единствено 4 седмици по-рано е предходна сполучливо механически обзор в България. Печатът на пункта за ГТП си е напълно същински и туйто!

Как е допустимо това, недоумяват и публицистите от Дойче веле.

Всъщност в по-бялата част от Европа е напълно разумно да не схващат. Там думата " дай " не е синоним на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА). Там е парадокс в едно ведомство да има десетки арести за корупция и всички заподозрени  да си стоят на работа и да си въртят безпроблемно схемите, разкрити от службите.

Случаите там в действителност не са един-два, пет или 10. Много повече са. Дори и двама шефове на ведомството бяха закопчани след зрелищни акции. Не че след това им се случи нещо. Да не приказваме за емблематичната история от лятото на 2017 година от структурата на ИААА в столицата, при която нейният шеф Кънчо Димитров стана неуместен, откакто даде информация и спомага на ГДБОП да бъде разкрита скица за търговия със шофьорски книжки. След акция през предишното лято бяха задържани 12 от общо 16 изпитващи кандидат-шофьори в столицата.

И какво последва?

Всичките 12, хванати в акцията, останаха на работа, а бе отхвърлен само индивидът, разкрил далаверата - Кънчо Димитров.

Дори и служителят на ДАИ, който през 2015 година бе сниман от турски камионджия по какъв начин без никакъв срам си желае подкуп (маави пара - сини пари - 20 евро), с цел да не му прави инспекция, бе оневинен от Хасковския областен съд и възобновен на работа. И през днешния ден заработва на терен.

Но да се върнем към частния случай, втрещил Германия. Какво се случва в пунктовете ни за ГТП, с цел да може бусче да получи щемпел за редовност при съществуването на 66 шокиращи недостатъци?

Ще го разбираем също с частен случай. От Плевен.

На 10 август 2017 година инспекторът от ИААА в града Людмил Босев дружно с сътрудника си инж. Красимир Драганов отиват на инспекция в пункта за механически прегленди на компания Едноличен търговец Лодис - Димитър Станев, който желае в разрешителното му да бъде добавена и опция за осъществяване на услуги и за камиони. Двамата обаче мерят височина на помещението от 4,20 метра, в случай, че нормативното условие за активността е таванът да е най-малко на 4,5 метра. Така проверяващите, напълно резонно записват кята умозаключение от инспекцията " Не подхожда ".

Грешка, неточност, огромна неточност!

За притежателя на пункта казусът е напълно непредвиден и се постановат незабавни дейности поради дейностите на двамата плевенски инспектори. Той се споделя Димитър Станев и инцидентно или не, е наследник на някогашния началник на локалния ДАИ Олег Станев. Налага се двамата опърничави инспектори да бъдат вразумени непосредствено от София. Да им се даде урок!

Така на 12 септември същата година изпълнителният шеф на ИААА издава Заповед РД 04-182, с която назначава комисия, която да извърши ново премерване. Само ден по-късно в Плевен са командировани Стефан Павлов и Димитър Бонков, които сформират констативен протокол, съгласно който сътрудниците им от районното ръководство в регионалния град са се объркали. Според тях височината на халето не е 4,20 м, а 4,59 м и " подхожда на условията ".

Въз основа на този документ е издадено позволение на Едноличен търговец " Лодис-Димитър Станев " за осъществяване на механически прегледи за ППС и от категориите М2, М3, N2, N3,  O2, O3, O4.

" Излезе, че с сътрудника Драганов, с който и двамата сме инженери, не можем да създадем едно просто премерване ", написа към този момент някогашният контрольор Людмил Босев в сигнал до Инспектората на Министерството на превоза.

А за какво той е станал някогашен ще разбираем малко по-нататък.

Босев изяснява и за какво констативният протокол не е правилен.

" Височината на помещението е измерена погрешно, защото не са взети под внимание градивно заложените напречни бетонови греди, които са обърнати надолу. Те лимитират прекосяването на ППС, чиято височина е над тяхната долна хоризонтална низина ", изяснява инспекторът от Плевен в сигнала, който е с копие и до изпълнителния шеф на ИААА.

Освен това той е безапелационен че в тази ситуация са смесени две разнообразни понятия - височина на пространствата и височина на линията.

Височина на пространствата е разбиране от Закон за устройство на територията, употребявано при проектирането на здания, до момента в който иметто височината на линията е нормата, заложена в Наредба Н-32, съобразено с оптимално допустимите маси и размери на ППС.

Босев отива и още по-далеч, уточнявайки че сътрудниците му, подписали констативния протокол, действително са манипулирали данните от инспекцията като са направили демонстративни прегледи във въпросния пункт на особено подбрани транспортни средства с ниско профилни гуми и ниска кабина, тъй че да могат да влязат в помещението.

Техническо лице с тапия от ТОХ?!?

Плевенският контрольор е описал в сигнала си до инспектората на транспортното министерство и втори случай, който е още по-абсурден. Пак от неговата процедура до момента в който е работил за ИААА-Плевен.

През декември 2017 година при Босев отива юноша от Белене, който желае да открие пункт за механически прегледи и желае предварителна инспекция на документите, каквато процедура има в автомобилната администрация. Инспекторът преглежда книжата и вижда, че уредите са нови и дават отговор изцяло на условията. Само че като стигнал до документите за квалификацията на техническите експерти, които ще работят там, се натъкнал на огромен проблем. Единият " експерт " бил с тапия от елементарна гимназия, а вторият - колеж за публично хранене (б. ред. - учебно заведение за сервитьори и готвачи).

Босев обяснил на момчето, че няма по какъв начин хора с сходни дипломи да бъдат механически експерти в пункт за прегледи съгласно условията на наредбата. Обяснил, че с изключение на техническо обучение за ръководител на комисията се изисква и 3-годишен стаж по специалността.

" Викам му, млад си, върви учи, тук става въпрос за механически познания, от които зависи сигурността на всички участници в придвижването. Момчето се разсърди, измърмори нещо като " абе то какво зависи от тебе, аз ще се оправя и без тебе и в случай че би трябвало ще те разкараме " и си потегли ", написа в сигнала си инспекторът Босев.

Или по-точно към този момент е добре да го назоваваме някогашният контрольор Босев от ИААА в Плевен. Защото на 26 януари 2018 година, единствено месец след втората преживелица, той получава заповед за уволняване заради редуциране на щата. И отвън системата обаче той продължава да следи деликатно раздела " Регистри " на ИААА и в него не ненадейно вижда, че в него се е появил нов пункт под номер 1716. Съкратеният Босев отишъл да направи механически обзор на колата си тъкмо там.

" Председател на комисията бе същото момче, на което споделих, че с дипломите, които има, не може да прави механически прегледи ", показва някогашният контрольор в сигнала и декларира, че има вяра, че премахване му от работа е точно поради тези два случая.

И какво следва ли?

На 22 април тази година от деловодството на МТИТС излиза писмо с регистрационен номер 13-00-60, подписано от министър Росен Желязков и адресирано до Босев. В него се показва, че написаното от някогашния контрольор и за двата пункта - Едноличен търговец " Лодис-Димитър Станев " - гр. Плевен и за този на " Кристини " ООД - гр. " Белене ", е правилно. Желязков дава и рекомендация на ИААА да предприеме дейности по подготвеност по Закона за придвижване по пътищата и Наредба № Н-32 за периодическите прегледи.

Вече два месеца от този момент обаче и двата въпросни пункта си работят. 

Корупцията в ИААА очевидно и в бъдеще ще продължава да си остава заметена под килима. И да се потвърди нещо, ще го отнася " проговорилият ". Просто по този начин работи системата.

И можем да допуснем обосновано съмнение, че тези два пункта за прегледи не са единствените проблематични. Вероятно има десетки, съществуващи въз основата роднинско-приятелско-партийна защита. Което обаче въобще не е проблем с български адрес, а на целия Европейски Съюз и е в директна връзка с микробуса с 66 неизправности, шокирал както медиите, по този начин и полицията в Германия. А в случай че против 1500 лв. цена на черно можеш да си купиш и получиш по пощальон уверение и стикер за ГТП, осъществен механически обзор в Германия, до момента в който камионът ти въобще не се връща у нас и заплашва живота и здравето на хората от страните в Западна Европа, то е и доста по-разбираема позицията на френския президент Еманюел Макрон да държи тировете ни допустимо по-далеч с пакета " Мобилност ".  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР