Преди броени дни , че пандемията още не е приключила,

...
Преди броени дни , че пандемията още не е приключила,
Коментари Харесай

Ковид-19 на Балканите - ситуацията държава по държава

Преди броени дни, че пандемията още не е завършила, а случаите в Китай го удостоверяват. Почти 1 милиард души в страните с по-ниски приходи към момента не са имунизирани, а съгласно ръководителя на здравната организация Тедрос Гебрейесус " намаляването на тестванията и последователността значи, че се заслепяваме за еволюцията на вируса ".

В България новите случаи на Ковид-19 за изтеклото денонощие са 236. Те са открити при направени 5 478 теста, т.е. позитивните са 4,3 на 100. Починали са шестима души, от които единствено един е бил имунизиран. А какво е ситуацията в най-близките до нас страни? През последната седмица на Балканите остана постоянна, а някои страни продължиха поетапното разхлабване на ограничаващите ограничения, написа Българска телеграфна агенция. Предоставяме ви информация за новостите в обстановката с Ковид-19 в обособените страни, подредени по азбучен ред:
 Сезон, отвори се! 26 май 2022 | Летният туристически сезон ще бъде публично открит на 11 юни в курортен комплекс „ Златни пясъци “. Министърът...
Албания

Под триста са дейните случаи на Ковид-19 в Албания. Според данните към 25 май инфектираните с коронавирус зараза в страната са 282, а шестима са пациентите, които се нуждаят от лекуване в болница. Не са регистрирани смъртни случаи, свързани с затруднения от коронавирус инфекцията.

От началото на пандемията в Албания са направени 1 825 104 теста, а преболедувалите инфекцията са 275 985. Починалите в резултат на затруднения на Ковид-19 са 3497. Напълно имунизирани са 43,5 % от албанците, 45,9 % са получили най-малко една доза, а 10,7 % имат и бустерна доза, сочат данни от уеб страницата Our World in Data.

Босна и Херцеговина

Съветът на министрите на Босна и Херцеговина одобри тази седмица решение да анулира противоепидемичните ограничавания за влизане на чужденци в страната след предложение от министерството на сигурността.
Решението е взето въз основа на данни от способените здравни институции за удобната отдавна епидемиологична обстановка в Босна, а също по този начин и заради обстоятелството, че множеството страни в района и света отстраниха всички ограничения за влизане на непознати жители.

В страната няма регистрирани нови случаи на Ковид-19 на 25 май, а приблизително за последните седем дни са 17. Смъртните случаи за денонощието и за седемдневния интервал са 0.

Гърция

Задължителното носене на защитни маски в гръцките учебни заведения отпада от началото на юни. В известие на министерството на образованието се показва, че от 1 юни се отстраняват маските за възпитаници и преподаватели във всички учебни заведения, колежи, университети и други просветителни структури. Те обаче остават наложителни в изпитните зали при кандидатстване за учебни заведения, университети и чуждоезикови документи.

От началото на юни отпадат и защитните маски във всички затворени пространства, като се изключи лечебните заведения, старческите домове и публичният превоз. През септември използването на мярката ще бъде преразгледана.
Случаите на новозаразени са спаднали на равнищата от края на декември преди появяването на варианта Омикрон. Броят на признатите в интензивни отделения пациенти е на равнищата на юли 2021 година

На 26 май в Гърция са доказани 4048 нови случая на коронавирусна зараза и 13 смъртни случая.
С най-малко една доза са имунизирани 73,9 % от гърците, изцяло имунизирани са 71,1 %, а 56,3 % са получили бустерна доза.

Кипър

В Кипър тази седмица влязоха в действие нови ограничения за разхлабване на рестриктивните мерки.
От 23 май позволената запълненост на потенциала на обектите в търговията на дребно, комерсиалните центрове, предприятията, които дават услуги и в обществената администрация се усилва до 100 % за обектите с повърхност до 500 кв.м. и до 85 % за по-големите.

На 25 май в Кипър няма регистриран случай на Ковид-19, само че междинното равнище за седемдневния интервал е 671. Няма регистриран смъртен случай през съответното денонощие, а приблизително за последните седем дни жертвите са 1 дневно.
С най-малко една доза са имунизирани 55,3 % от жителите на страната, изцяло имунизирани са 53,4 %, а 39,1 % са получили и подсилваща доза.

Косово

Осем нови случая на коронавирусна зараза са регистрирани в Косово на 25 май, а приблизително за седемдневния интервал са 10. За денонощието и за седемдневния интервал броят на смъртните случаи е 0.
С минимум една доза са имунизирани 48,2 % от жителите на страната, изцяло имунизирани са 43,9 %, а 5,5 % са с бустерна доза.

Република Северна Македония

В страната са регистрирани 134 нови случая на Ковид-19 на 25 май, като междинното равнище за седемдневния интервал е 64. Смъртните случаи са 3 при приблизително 1 за последните седем дни. Ваксинирани с минимум една доза са 41 % от жителите на Северна Македония, 40,2 % са изцяло имунизирани, а 7,6 % имат бустерна доза.

Румъния

В Румъния на 26 май са доказани 381 случая на коронавирусна зараза, с 53 по-малко от предходния ден. В 50 от новите случаи става въпрос за наново заразяване. Регистрирани са и 5 смъртни случая, като всички пациенти са били неимунизирани и със съпътстващи болести. В профилираните болнични заведения се намират 582 пациенти с Ковид-19, с 33 по-малко от предходния ден. 83-ма души получават интензивно лекуване, т.е. с 4 по-малко от предходния ден.

Според данни на уеб страницата Our World in Data 42,4 % от популацията на страната е имунизирано с минимум една доза ваксина, а 42 % са изцяло имунизирани.

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР