Преди 8 месеца ни напусна д-р Емил Илиев - създателят

...
Преди 8 месеца ни напусна д-р Емил Илиев - създателят
Коментари Харесай

Джазфестът в Банско се раздели на два синода

Преди 8 месеца ни напусна доктор Емил Илиев - основателят и закрепостен уредник на Международния джаз фестивал в Банско. Фестът претърпя 23 издания под неговото управление, а когато през ноември 2020 година той умря от коронавирус, стартира борба за неговото завещание. И не щеш ли в този момент вместо един фестивал ще получим два, само че дали някой от тях ще бъде на равнището на предходния? Труден въпрос.

В България ще има нов Международен джаз фестивал и той ще се назовава „ Д-р Емил Илиев “, само че няма да е в Банско – това заяви през днешния ден пред БНР д-р Таня Илиева, брачна половинка на Доктора, както го познаваха изпълнителите и феновете на джаз у нас. Той няма да има нищо общо с „ Банско джаз фест “, който е към този момент общински и чиято подготовка тече сега с други уредници и с някои от същите реализатори, познати от предходните 23 издания на джаз феста.

Дни по-рано от община Банско оповестиха и програмата за идния фестивал в града, който ще бъде по-дълъг от нормално - цели осем дни, от 7 до 14 август. Списъкът с посетители обаче ще бъде нищожен, като те ще бъдат основно от Балканите и Австрия.

Откриването ще е с дамското трио Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева, последвано от " Олд голд бенд " с присъединяване на Петър Салчев, Вера Шандел и други Фънкалеро и Елена Сиракова и Веселин Койчев квартет ще се изявят в неделя, 8 август, а на 9-и Вики Алмазиду ще показа плана " Милчо Левиев вечно ". Ще свирят и сънародниците й от Гърция " Хюман тъч ". 

Австрийското дуо " Вила Мадалена ", Билал Караман трио от Турция и взаимният план на Теодосий Спасов с румънката Теодора Еначе допълват интернационалния плакат. Сред българските участници са още Хилда Казасян, Васил Петров, " Акага ", Ангел Заберски бенд, Вили Стоянов.

Все още не се знае по кое време и с какви посетители ще се организира " различният " фест на името на доктор Емил Илиев, само че и в Банско програмата е по-постна от нормалното. Джаз фестивалът, трансформирал се в емблема на Банско, в предходни години е бил сцена на международни звезди като Пати Остин, Соломон Бърк, Милчо Левиев, Аксел Цвингербергер, Джос Стоун, Кенди Дълфър и Ханс Дълфър, Стив Хакет от групата " Дженесис ", Мънго Джери, Мейсио Паркър, Рей Джелато, група " Инкогнито " …

Мнозина от гостите гастролираха в пиринския град редом с присъединяване си в различен непосредствен огромен фест - " Нишвил " в Сърбия, с чиито уредници Доктора поддържаше дългогодишно другарство и съдействие. Кратка информация с афиша на фестивала в Ниш тази година демонстрира, че и той е по-скромен от нормално поради пандемията, само че въпреки всичко ще има именити посетители от чужбина (за разлика от Банско). Там от 12 до 15 август ще бъдат Стенли Джордън, Антъни Маки от " Ърт, Уинд енд Файър ", групата на Влатко Стефановски " Леб и сол " и свирилия с " Ролинг Стоунс " Дарил Джоунс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР