Преди 50 години Nissan започва своята търговска дейност в Германия.

...
Преди 50 години Nissan започва своята търговска дейност в Германия.
Коментари Харесай

Nissan - вече половин век в Германия

Преди 50 години Nissan стартира своята комерсиална активност в Германия. Японската компания обаче е доста по-стара - в родната Япония моделът Dat постави основите на марките Datsun и Nissan преди цели 110 години. Dat, влезнал в произвеждане през 1912 година, е първият лек автомобил на компанията и означи началото на възхода на Япония като една от най-важните автомобилни народи в света.

Името на модела Dat се отнася до японския зодиакален знак на доста надарения заек. В същото време това е било и респект към Масуджиро Хашимото, който е бил движещата мощ зад Dat. Инвеститорите Кенджиро Ден, Рокуро Аояма и Мейтаро Такеучи са финансирали създаването и са увековечени с буквите на фамилните си имена в обозначението на модела. Автомобилът е създаден от Kwaishinsha Jidosha Kojo Motor Car Works - първият производител на коли в Япония, учреден през април 1911 година, и ранен предходник на днешната Nissan Group.

През 1918 година компанията е преименувана на Kwaishinsha Motor Car Co., Ltd. и пуска на пазара Dat 41, първият лек автомобил, задвижван от четирицилиндров бензинов мотор, създаван в Япония. С стартирането на пазара на нов 495-кубиков модел през 1931 година идва и името Datsun - новото транспортно средство е по-компактно и по тази причина в началото е наречено Dat-son. Въпреки това, защото "син " значи също "загуба " или "недостатък " на японски, две години по-късно е определено по-слънчевото "слънце " - отпратка към слънцето в японския народен байрак.

През 1957 година Nissan е първият производител на коли в Япония, който влиза в Европа. Skyline е определен като първопроходчески модел за Стария континент. Той е е планиран и построен под марката на японския производител Prince, която по-късно стана част от Nissan Group. Prince Skyline отпразнува своята премиера в Grand Palais на Парижкия салон.

През 1972 година първите модели на марката вършат своя дебют и в Германия. С цени, започващи от 5200 марки за Bluebird и 6500 марки за Roadster, двата модела Nissan стават ненадминати във връзка с рентабилността тогава.

Първите кораби на Nissan да вземат коли за Германия на борда в личното си пристанище Хомуку, а моделът Bluebird, е първият предлаган от японците в Германия, която става 123-та страна на Земята, в която Nissan основава конструкция за продажби през 1972 г.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР