Преди 50 години, на 1 март 1971 г., с присъединяването

...
Преди 50 години, на 1 март 1971 г., с присъединяването
Коментари Харесай

"Куийн" 50 години по-късно

Преди 50 години, на 1 март 1971 година, с присъединението на басиста Джон Дийкън към трима амбициозни лондонски рок музиканти - Фреди Меркюри, Брайън Мей и Роджър Тейлър, е създадена групата Queen. И макар че триото е придобило монархическото име, с което стават известни, девет месеца преди идването му, точно тази дата е считана за начало на една от най-ярките популярни групи в историята на рок музиката. От юридическа гледна точка и по документи, групата може и да съществува от 50 години, а Мей и Тейлър могат да честват половинвековния. Но действително и в действителност, и също по този начин музикално, кариерата на Queen продължи доста по-кратко - от 1 март 1971 до гибелта на Фреди Меркюри на 24 ноември 1991 г. 

Следващите съвсем 30 години Брайън Мей и Роджър Тейлър се изявяват по-скоро като основатели и основни уредници в пътуващия музей на " Куийн ". Те са участници в интерактивна апаратура, която издава албуми, прави филми, изнася концерти и се стреми да обезпечи на феновете на славната група най-близкото нещо до това да видят и чуят " Куийн "  на живо, само че без Фреди Меркюри. Това, разбира се, не е неприятно, само че вместо оригинал имаме неточна реплика, възстановка с изчезнали основни детайл. Продукт на това тяхно виждане бе и полууспешният кино артикул " Бохемска рапсодия ".

През 1980 г. внезапно умря барабанистът Джон Бонъм и " Лед Цепелин "  са оказаха на подобен кръстопът. Вместо да продължат да печелят пари от марката Led Zeppelin и макар че можеха да си вземат за барабанист, когото пожелаят, те схванаха, че към този момент няма да е същото. И поеха в три разнообразни направления. За разлика от тях " Пинк Флойд "  решиха да удължат илюзията, че групата продължава да съществува без Роджър Уотърс - и ненапълно съумяха.

Щеше да бъде по-честно, в случай че живите от " Куийн " бяха траяли под личните имена. Така се показват по света и у нас Пейдж и Плант, пък въпреки и с песни на Led Zeppelin. И така Роджър Уотърс прави по турнета си с музика на " Пинк Флойд ", но под личното си име  (при него повода не е морална, а юридическа - той изгуби правосъдната борба с Дейвид Гилмор за непокътнатата марка). Джон Дийкън обаче разбра, че без Фреди няма " Куийн " и избра освен да се отдръпна от групата, само че и въобще от музиката и обществения живот. Мей и Тейлър не престават да поддържат илюзията, само че със подозрителен резултат.

В 20-годишната си кариера Queen изглеждаха група, формирана от четирима съвсем равностойни музиканти и композитори, и трима съвсем еднообразно положителни вокалисти. Във всяко връзки Фреди изпъкваше малко повече, само че и четиримата създаваха и изпълняваха шлагери. От един миг нататък деляха всичките си облаги по-равно. 

Фреди беше всеобщият любим, само че без който и да е четиримата, Queen нямаше да открият  магията, която направи музиката им неостаряваща. Светът въпреки всичко имаше огромен шанс, че на днешния ден половин век Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън и Фреди Меркюри се събраха и останаха дружно цели 20 години, преди гибелта да отнеме най-талантливия измежду тях. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР