Преди 50 години двама астронавти използват последните моменти от пътуването

...
Преди 50 години двама астронавти използват последните моменти от пътуването
Коментари Харесай

Втората лунна олимпиада за малко да завърши катастрофално

Преди 50 години двама астронавти употребяват последните моменти от пътуването си до Луната, с цел да създадат нещо, което ще накара постоянната олимпиада на Земята да наподобява като час по физическо. То е част от така наречен Лунна олимпиада. Но тя обаче за малко да приключи със гибелта на един от астронавт.

 Olimpiai Stadion, az olimpia megnyitóünnepsége. Fortepan 73767

Шествие на спортисти на Олимпийския стадион – Летни олимпийски игри 1972 година, Мюнхен, Германия

„ Беше 1972 година и тази година щеше да има Олимпийски игри в Мюнхен, тъй че ние искахме да създадем „ Лунната олимпиада “, изяснява астронавтът от Аполо 16 Чарли Дюк пред Business Insider за решението, макар че имайки поради името, „ Лунна олимпиада “ значително е ясно какво е.

Дюк и неговият пълководец Джон Йънг пробват няколко спорта, знаейки, че понижената гравитация (около 1/6 по-слаба от тази на Земята) ще им помогне да разбият земните върхове. В едно от събитията Йънг хвърля част от оборудването си, която към този момент не е нужна като копие.

„ Тони, излизам за олимпиадата “, споделя той, съгласно формалните преписи на НАСА от задачата. „ Току-що хвърлих онази дребната, онази дребната ръкохватка, кривата, на към 200 метра ми наподобява сякаш. Ето в този момент и другата. Ще е много диво при хвърлянето на чук. “

„ Изключително, Чарли “, отвръща Йънг и прибавя към НАСА: „ Сигурен съм, че той ще държи върха в този момент. “

Високият скок се оказа част от Олимпийските игри, които са прекомерно рискови за опит на Луната, макар че те към момента не знаеха това.

„ Реших да се причисля и направих скочих колкото можах по-високо от повърхността на Луната, достигайки към 1,2 метра височина “, изяснява Йънг в книгата си години по-късно. „ Но когато се изпънах във „ въздуха “, тежестта на раницата ми ме издърпа обратно. Сега се спусках надолу по тил. Опитах се да се поправя, само че не съумях и както сърцето ми се извърши със боязън, паднах от 1,2 метра, удряйки се мощно – право върху раницата ми. “

„ Паника! “ – продължи той. „ През мозъка ми мина мисълта, че ще умра. Това беше единственият път в целия ни лунен престой, когато изпитах същински миг на суматоха и си помислих, че съм се самоубил. Костюмът и раницата не са проектирани да устоят на рухване от такава височина.

Ако раницата се беше счупила или костюмът се беше разцепил, щях да изгубя въздух. Бърза декомпресия и щях да съм мъртъв мигновено. За благополучие всичко си беше наред. “

Раницата, в която са всичките му системи за поддържане на живота, тежи толкоз, колкото самия Дюк, споделя той по-късно за Insider. Неговият пълководец не е впечатлен от рухването и му споделя, че „ това не е доста мъдро “. Йънг е склонен и отвръща, че „ това в действителност не е доста мъдро. Е, скърбя. “

Първата Лунна олимпиада се организира предходната година на 6 февруари 1971 година, когато астронавтите Алън Шепърд и Ед Мичъл хвърлят парче от колектор на безоблачен вятър като копие. По-известна част от Игрите е, че Шепърд взема стик за голф на Луната със себе си, прикрепя го към дръжката на инструмента за събиране на проби и удря няколко топки за голф.

Първите му удари не вървят добре (хората с по-набито око ще виждат, че експертите не избират главите на стикове за голф, прикрепени към инструментите за взимане на проби), като съумява да уцели единствено горната част на топката и да я изпрати едвам на няколко метра. При третия размах обаче, очевидно към този момент загрял и стимулиран, той съумява да уцели топката и тя излетява по относително ниска траектория. Шепърд съумява да удари и втората топка при първия опит, и споделя, че тя е минала „ благи и благи, и благи “.

Една от топките е открита от сътрудника астронавт Едгар Мичъл в близкия кратер, само че втората е открита едвам половин век по-късно, когато експертът по изображения Анди Сондърс усъвършенства цифрово сканираните файлове на истинския филм, сниман по време на Аполо 14. Вместо „ благи “ разстояние, както Шепърд помисля, анализът на Сондърс разкрива, че макар ниската гравитация на Луната, топката въобще не е отишла надалеч.

„ Сега можем много тъкмо да определим, че топка номер едно е минала 22 метра “, написа Сондърс за Асоциацията на голфърите на Съединени американски щати (USGA), „ а топка номер две е минала 36 метра “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР