Преди 5 години в Кьолн стотици жени бяха сексуално насилвани

...
Преди 5 години в Кьолн стотици жени бяха сексуално насилвани
Коментари Харесай

Какво научи Германия от новогодишната нощ в Кьолн преди 5 г.

Преди 5 години в Кьолн стотици дами бяха полово насилвани от развилняла се навалица претенденти за леговище, до момента в който честваха настъпването на Новата година. Тази нощ в Кьолн промени Германия. Какви уроци бяха научени, дава отговор

Последната нощ на 2015 година стартира безобидно. Събитията, които се разиграват по-късно обаче, трансформират Германия. Както и в предходни години, огромни тълпи от хора се събират пред признака на Кьолн - катедралата. Нещо типично за милионния град, който се възприема като празненство центъра на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Но този път там участва и група от към хиляда млади мъже, множеството от които от северноафрикански и арабски генезис.

Обстановката е напрегната. Минувачите стават жертва на офанзиви и обири. Полицията не е готова за сходен сюжет, прекомерно малко от тях са на място. Ситуацията ескалира бързо. Следват " отвратителни " подиуми, както ще каже по-късно канцлерката Ангела Меркел. Мъжете стартират да преследват дами. Стига се до изнасилвания. Тогавашният началник на полицията в Кьолн Волфганг Алберс по-късно ще назова това „ закононарушения от напълно ново измерение “.

През идващите няколко дни са повдигнати общо 1210 обвинявания, от които 511 за сексуално принуждение. 28 са за изнасилване или опит за обезчестяване. В други немски градове като Хамбург, Франкфурт на Майн и Хановер се стига до сходни, въпреки и не толкоз трагични подиуми.

Случилото се в Германия резонира и зад океана. Доналд Тръмп употребява насилието от Кьолн по време на предизборната си кампания като образец за сбъркана миграционна политика. В самата Германия дебатът за интеграцията и взаимния живот в едно плуралистично общество не стихва. Гражданите, които до момента са били спокойни, изпитват невиждана потребност от сигурност. Търсенето на оръжия и пикантен спрей пораства. Има един печеливш от всичко това: дясната популистка партия „ Алтернатива за Германия “, която съумява да трансформира предразсъдъците, страха и гнева на хората допълнително гласове за себе си. Така тя бързо израсна и до най-голямата опозиционна партия в Бундестага.

След изстъпленията в Кьолн немският закон за даване на леговище беше затегнат, експулсирането на чужденци, направили закононарушение, стана по-лесно, половият тормоз беше криминализиран, стартира и използването на принципа „ не значи не “, т.е. половият акт се смята за обезчестяване, даже в случай че жертвата не се пази интензивно. И: в случай че половите закононарушения са осъществени от групи, всички участници в групата към този момент могат да бъдат преследвани.

Медиите също си извадиха поучения. Подобно на полицията, те бяха упреквани, че премълчават произхода на обвинените. Германският медиен съвет промени насоките си и произходът към този момент може да бъде категорично посочван – „ в случай че има оневинен публичен интерес “.

Прокуратурата в Кьолн стартира следствие против 290 лица,  - главно за обири. Само двама мъже бяха наказани за полово принуждение и подкрепяне на полово принуждение: 26-годишен алжирец и 21-годишен иракчанин получиха по една година условно.

Извършените реформи в полицията в Кьолн осигуриха значително спокойни новогодишни празненства през последните години, заключава " Дойче веле ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР