Преди 300 години флагмански кораб на испанската флотилия потъва до

...
Преди 300 години флагмански кораб на испанската флотилия потъва до
Коментари Харесай

Гмуркачи намериха съкровище за 1 милион долара

Преди 300 години флагмански транспортен съд на испанската флотилия потъва до брега на Флорида. Миналия месец семейство гмуркачи разкрили част от товара му.

Ерик Шмит (Eric Schmitt) и фамилията му са търсили останките на флотилията Tierre Firme , когато попаднали на джакпот, написа Джанет Лии (Janet Lee) за National Geographic.

„ Обикновено откриваме дупки, в които има бирени кутийки “, споделя Шмит. „ Беше безусловно нереално. “

Шмит попаднал на съкровището, което било единствено на 5 метра под повърхността на водата и на към 300 метра от брега. Гмуркачът изгребвал натрупал се пясък, когато почнал да напипва златни монети. Съкровището се състояло от 52 златни монети, към 14 метра златни верижки и 110 сребърни монети – сбирката се прави оценка на 1 милион $.

Съкровището е стояло на дъното на океана от 1715 година, когато флотилията Tierre Firme била застигната от вихър. 11 от корабите потънали. Сред тях е бил и флагманският транспортен съд Capitana , поради който от десетилетия мястото е обичана дестинация за търсачи на съкровища.

Годината е добра за ловците на остатъци от потънали кораби. Наскоро гмуркащи се археолози идентифицираха транспортен съд до крайбрежията на Панама. Оказва се, че той също е принадлежал на Tierre Firme. Казвал се е Nuestra Señora de Encarnación.

Група кораби, търсещи останките на малайзиския полет 370, се натъкнали на до момента неоткрита сцена на корабокрушение. Само преди няколко месеца гмуркачи разкрили „ изгубеното богатство на капитан Кид “ покрай Мадагаскар, само че това изобретение е посрещнато от подозрения.

Въпреки че сегашната находка е открита преди няколко седмици, гмуркачите желали да забавят оповестяването ѝ, с цел да съвпадне с 300-годишнината от корабокрушението. Междувременно Шмит и екипът му не престават да работят на мястото, с цел да открият още от благосъстоянията на Capitana .

Smithsonian


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР