Преди 2600 години група юдейски войници стояли на стража на

...
Преди 2600 години група юдейски войници стояли на стража на
Коментари Харесай

Изкуствен интелект търси произхода на Библията

Преди 2600 години група юдейски бойци стояли на стража на южната граница на своето царство в последните дни преди Йерусалим да бъде високомерен от Навуходоносор. Те оставили след себе си голям брой ръкописи.

Сега революционен цифров разбор разкрива какъв брой тъкмо хора са ги писали. Изследването и новаторската технология може да оказват помощ да разберем повече за произхода на самата Библия.

„ Знае се, че Библията не е писана в действително време, а е била писана и редактирана по-късно “, споделя Ари Шос (Arie Shaus), математик в университета на Тел Авив. „ Въпросът е по кое време тъкмо? “

Шос е един от няколко математици и археолози, които се пробват да погледнат на въпроса от коренно нов ъгъл. Те употребяват самообучаваща се компютърна стратегия като инструмент за установяване какъв брой хора са били грамотни в тези антични времена.

Техният първи разбор, който се появи в Бюлетина на Националната Академия на Науките, допуска, че умеенето за четене и писане е било необятно публикувано в Юдейското царство и е причина и знак за етапа на компилиране на библейските текстове.

Въпреки че някои пунктове в това умозаключение остават мощно спорни, технологията, стояща зад проучването, може да революционизира разбирането за просветеност и обучение в древен времена.

Повечето откриватели са съгласни, че библейските текстове, включително Книга на Иисус Навин, Съдии и двете Книги на царете са писани във времето, наричано първи храмов интервал, преди Йерусалим да падне от Вавилонския цар през 586 година пр.Хр. Обстоятелствата към писането на тези текстове, включително времето на първичното им компилиране и броят на техните създатели, остават неразбираеми. Любопитно е, че текстове, които нямат общо с Библията, може да хвърлят светлина по въпроса.

Например, по времето на този интервал хората записвали разнообразна информация върху керамични съдове, наричани остракони. „ Тези текстове са доста всемирски “, споделя Шос, базирайки се на разнообразни военни команди и заповеди за доставка, които били известни тематики на диалог.

Без значение какъв брой вино е било належащо на юдейските бойци, има още един пласт информация, който може да се извлече от остраконите: какъв брой хора са можели да пишат. Точно това вършат Шос и сътрудниците му – изследват общо 16 добре съхранени керамични части от отдалечено военно барикада наоколо до южната граница на юдеите. Повечето от тези находки са датирани към 600 година пр.Хр., на практика в навечерието на рухването на Царството.Първите стъпки от разбора включват възобновяване на изтрити букви и знаци посредством цифрова обработка на изображенията. След това се употребяват логаритми, основани на машинно образование, които могат да съпоставят и съпоставят формата на античните еврейски знаци, а задачата е да се разпознават и дефинират другите почерци. По принцип технологията е сходна на цифровото различаване на подписи.

„ Анализът на ръкописи е област, на която бяха отдадени доста проучвания в последните години “, споделя Шос. „ Ние обаче трябваше да разработим личен инструментариум, което беше доста предизвикателно – средата е мощно влошена и това се отнася и за надписите. “

В последна сметка екипът основал технология за различаване на почерк и ръкописи, която работела доста добре със актуален иврит и решил да я тества върху античните надписи. Така техният разбор разпознал минимум шест разнообразни създатели, които стоят зад 16-те остракона.

Проверявайки наличието на самите текстове, откривателите стигат до заключението, че създателите им обгръщат цялата военна командна верига. „ От командира до най-нискостоящия в йерархията на командването – всички са можели да споделят документално “, споделя Шос. „ Това е извънредно неочакван резултат. “

Резултатът сочи разпространяване на грамотността в Юдейското царство в интервала 600 година пр.Хр., доказвайки съществуване на просветителна инфраструктура, която от своя страна е била нужна причина за написването на Библията.

Някои обаче не са съгласни с всички аспекти на проучването.

„ Това е доста новаторско и значимо изследване “, споделя Кристофър Ролстън, специалист по археология и Библейски проучвания в Университета Джордж Вашингтон, наблягайки за съществуването на археологически доказателства, че елементи от Библията са писани към 800 година пр.Хр. Но кой е бил образован по това време?

„ Мисля, че грамотността тогава е била присъща на елита, книжници, висши военни и свещеници “, споделя Ролстън, допълвайки, че към края на Първия храмов интервал е допустимо книжовността да се е популяризирала измежду по-широки пластове от висшия клас в обществото.

Може би най-важният аспект от работата на Шос е представянето на софистицирана технология за имиджово различаване за проучване на антични текстове. Групата от Тел Авив е нетърпелива да показа своя инструментариум за реорганизация на трудове и дешифриране на ръкописи. Чрез по-широкото използване на методологията може да успеем да определим по кое време, къде и от кого е била написана най-значимата книга в човешката история.

„ Вкарваме нови доказателства в играта “, споделя Шос. „ Ще забележим какво следва “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР