Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско

...
Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско
Коментари Харесай

Банско празнува 109 години свобода

Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско господство. На 5 октомври 1912 година елементи на VII-а Рилска дивизия минават защитата на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Българската войска продължава победоносния си поход на юг и по този начин освобождава дефинитивно от османско робство целия Пирински край.

„ Банско през днешния ден чества своята независимост. 5 октомври е от значимите за града празници. Делят ни 109 години от успеха на революционерите от Банско, Пиринска Македония и цяла България. Свободата е резултат от многогодишните старания и хилядите жертви в името на единна и самостоятелна България. Банскалии сме горди българи и ревностно пазим историята си. “

Това са думите на кмета на Банско Иван Кадев, казани пред Радио София във връзка днешния празник на привлекателния курортен град.

Празникът през днешния ден е почнал с тържествена света литургия, положени са цветя на паметниците, музеят е отворил вратите си за поданици и посетители на Банско.

Следобед ще бъде открита изложбата „ Пътят на времето “ в Дома на изкуството. Ще има и предпремиерна прожекция на кино лентата „ Стожери на вечността “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР