Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско

...
Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско
Коментари Харесай

Благоевград и Банско отбелязват 109 г. от освобождаването си от османско иго

Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско господство. 

На 5 октомври 1912 година елементи на VII-а Рилска дивизия минават защитата на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Българската войска продължава победоносния си поход на юг и по този начин освобождава дефинитивно от османско робство целия Пирински край.

Тържествата в Благоевград стартират с панихида в памет на починалите за свободата, която ще бъде отслужена  в централния храм „ Въведение Богородично “ и поднасяне на цветя пред паметника на майор Орлински-освободителят на Горна Джумая. 

Националният байрак ще бъде повдигнат пред общината - до паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Честванията ще продължат с обзор на флагове и  униформи на Българската войска пред Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ и тържествена сесия на Общинския съвет, а празникът ще приключи с концерт на отбор „ Пирин “.

5 октомври е и денят на Банско. Свободата от османското робство е  оповестена в двора на храма „ Света Троица “ от поета-революционер Пейо Яворов с думите: „ Братя, хвърляйте фесовете! От през днешния ден сте към този момент свободни българи! “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР