Прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтaрнaтa групa Изпрaви ce! Мутри вън!“ , кacaeщи

...
Прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтaрнaтa групa Изпрaви ce! Мутри вън!“ , кacaeщи
Коментари Харесай

Законът за личната помощ – успяха ли майките от “Системата ни убива“



Прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтaрнaтa групa „ Изпрaви ce! Мутри вън! “, кacaeщи рaбoтнoтo врeмe нa личнитe acиcтeнти и cрeдcтвaтa зa пoдкрeпa нa хoрaтa c урeждaния.

C прoмeнитe Зaкoнът се връщa във видa, в кoйтo бeшe приeт прeз 2018 година, cлeд oceммeceчни прoтecти нa мaйкитe нa дeцa c уврeждaния.

Темата разясняват в “Нашият ден “ Вера Иванова , ръководител на инициативния комитет на “Системата ни убива “, и  Димитрина Русева , член на инициативния комитет на “Системата ни убива “:

“В подписалите претекстове за внасяне на Закона са и Има Такъв Народ, дружно с “Изпрaви ce! Мутри вън! “. Проблемите ни през днешния ден са като тези през вчерашния ден и като проблемите ни оня ден – в разрешаването на нашите проблеми не е мръднало безусловно нищо.

Защо Законът за персоналната помощ е толкоз незабавен, тъй като хиляди хора останаха отвън обсега на този Закон, хора, които имат действителна потребност от непозната помощ, за които това е в действителност животоспасяващо. Не приказваме за пари, за облаги – приказваме за живот.

Много хора не можаха да дочакат нашите промени, това, за което ние се борим, и това, което Сачева осакати. За страдание тази зима беше решаваща за тях, ние ги загубихме. Затова този Закон е толкоз незабавен.

Този Закон е много претрупан, тъй като в България в действителност няма политика в обществената сфера, няма политики, които да компенсират една непозната помощ. Тя в един миг се оказва решаваща и за съществуването ти, и изобщо за това да се чувстваш почтено. “

Ще се търси ли отговорност от някогашния обществен министър Сачева

“Това е незаконно безучастие, тук се касае за хиляди човешки животи. Това е 9-годишна битка. Искаме до този,   който не може да върви, да приказва и да мърда, да има помощник. Което е в пъти по-евтино на българския поданик, където е в пъти по-евтино от това да попаднат тези хора в българските домове, където издръжката им е в пъти по-висока от една мижава заплата на един помощник. “

Чуйте повече в звуковия файл.
 Мая Манолова

Темата разяснява в “Законът и Темида “ и  Мая Манолова , прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтaрнaтa групa „ Изпрaви ce! Мутри вън! “ в 45-ото Народно събрание:

“Абсолютно прави са майките след многогодишни митинги, след близо осеммесечен палатков лагер пред Народното събрание, беше признат желаният от тях Закон за персонална помощ, който написахме дружно. Тогава аз бях в качеството си на омбудсман и бях на тяхна страна и дружно с тях.

Законът стартира да работи, той направи персоналната помощ един предвидим и резистентен механизъм, да не се постанова на фамилиите на хора с увреждания да аплайват по разнообразни стратегии, за това да получат персонален помощник за тяхното дете или за техния непосредствен, или самите те да бъдат такива.

А това да става по силата на закона, без да се включват всевъзможни критерии, които са хрумнали на една или друга община, да вземем за пример подоходен или някакво условие за избрана професионална подготовка за персоналния помощник, или всевъзможни други ограничавания .

Притеснително беше преди този момент, че сега, в който програмата или планът свършеше, хората с увреждания оставаха действително без персонален помощник. Със Закона, който приехме в края на 2018 година, всичко това беше законодателно уредено.

Законът стартира да работи, само че това не търпя дълго, защото обществената министърка Сачева нарочи този закон за зложелател, а хората с увреждания за хора, които източват нейния бюджет. Тя направи някакви неуместни сметки, че Законът за 2021 година ще коства 35 милиарда лв.. Абсурдни изказвания на човек, който не познава отговорността на това да бъде обществен министър и по този начин доста хора пострадаха поради рестриктивните мерки, които бяха наложени. Много хора с увреждания, нуждаещи се от персонална помощ, останаха без персонални асистенти или тези, които ги получиха, ги получиха за стеснен брой часове и в непълен о бем.

Това, което се опитваме да променим, дружно с майките от “Системата ни убива “, е да върнем Закона в първичния му тип. Той дава действителна, съответна, обективна поддръжка. Не някакви часове поради някакво ТЕЛК-ово решение, а толкоз часове, колкото на индивида с увреждане са му нужни за персонален помощник. “

Колко коства човешкият живот в България

“Зависи дали имаш сърце и очи да видиш болката, да видиш проблемите и дали имаш отговорност – изключително когато заемаш позицията депутат, обществен министър, върховен държавен служител. Дали ти трепка сърцето, когато видиш хората с увреждания и тяхната беззащитност, изключително за тези с тежките увреждания. “

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР