Предаването Нощен Хоризонт гостува в Танзания, която се сбогува със

...
Предаването Нощен Хоризонт гостува в Танзания, която се сбогува със
Коментари Харесай

В центъра за диви животни на остров Занзибар „Cheetah’s Rock“

Предаването " Нощен Хоризонт " гостува в Танзания, която се сбогува със своя президент Джон Магуфули. Гид е Джени, която споделя за център за диви животни, и стартира с обстоятелства, които може би ще изненадат мнозина - че найлоновите торбички са неразрешени в Танзания и Занзибар или пък, че за хората там основни аптеки са в действителност растенията в дворовете им. А за редките животни се грижат локалните поданици, правозащитници и учени от други страни.

Джени е европейка, академик, дресьор, написа публикации и от дребна се грижи за животните. При идването си в Африка взема решение да сътвори нов център за избавяне на диви животни от бракониери (от най-големите, стигащи до 300 кг, до най-дребните, побиращи се в човешка длан).

В него интернационалният екип лекува диви и застрашени типове животни, подарява ги с благополучие и когато оздравеят ги връща в тяхната естествена среда.

Един от последните им планове е обвързван със спасяването на 700 костенурки от необичаен тип.

 Галаговото джудже от породата на полумаймуните Снимка: Славена Илиева

Джени е основател на Спасителния център за диви животни на остров Занзибар „ Cheetah’s Rock “, което в превод значи " Скалата на гепарда Чита ".  Тя акцентира, че в центъра работят упълномощени учени и откриватели. Планирането на дейностите почнало през 2011 година, а през 2013 се нанесли на територията, на която в този момент се намира резервата. Има от ден на ден запитвания дали не могат да се подслонят или поддържат още застрашени диви животни.

" Разбира се, този център можеше да бъде във всяка точка на света. Аз даже не знаех дотогава и за Занзибар. А за мен най-важното беше климатът да е подобаващ за животните. Също и от политическа позиция търсех политиците да са благосклонни към сходен план и да имат отношение по въпроса, а не да изгубим мястото и след една година и още веднъж да търсим друга територия . Също по този начин гледахме да няма доста стихии, да има гъста растителност с високи дървета, да е вододайна област, подобаваща за животните. Знам, че туристите не обичат дъждовния сезон тук, само че ние сме признателни, тъй като е потребен и за резервата и за животните ", подчерта Джени.

 Мишевидни елени - най-малките в света и избавени от бракониери Снимка: Славена Илиева

Експертите се преместили от Европа с всички животни, които имали досега.

" Но първото животно, което спасихме тук в Занзибар беше галаго (от групата на полумаймуните) . То беше паднало от едно дърво, след което ни го донесоха и ние го отгледахме с биберон. Освен огромните диви животни, имаме редки типове маймунки, птици, типични за Занзибар типове, които към този момент са на изгубване или животни, които са били обстрелвани и през днешния ден тези редки животни могат да бъдат видени тук, както и на страницата ни. Ако би трябвало да съм откровена, от време на време се нервирам, когато посетителите, които един път платили таксата в поддръжка на животните, не се отнасят с почитание към тях и към труда на чиновниците, които работят тук. Но това са част от уроците, които учим дружно. Наистина множеството от посетителите са доста осъзнати в общуването, което сътворяваме ", допълни Джени.

 Бял Лъв в Резервата Читас Рок Снимка: Славена Илиева

В резервата „ Читас Рок " всяко създание си има история, една по-тъжна, друга поучителна, а третата даже невероятна - като тази на костенурките от Сейшелските острови, които биват избавени и макар, че един шейх ги е желал, те в този момент са на несъмнено място.

" На територията на Резервата " Читас Рок ", може да видите и огромните хищни животни, които сме избавили и даже да ги докоснете, като да вземем за пример ивичестата хиена, леопарда, гепардите, белият лъв, пумите . Някой от тях са в карантина, както и през днешния ден ние хората сме в карантина. Гепардът Чита е едно от тях и от там идва и името на резервата. Гепардът, както знаете, развива скорост до 130 км/ч, той е най-бързото животно в света и опцията да се допре човек до него и да си направи фотография е спомен за цялостен живот. Представете си тук е събрана цялата палитра на дивия свят. Имаме и влечуги, които са едни от най-редките на земята - като костенурките от област Паже, остров Занзибар и те стигнаха до нас отново, избавени от незаконния трафик на животни ".

 Лемур от Мадагаскар в Резервата „ Читас Рок “ Снимка: Славена Илиева

В предаването " Нощен небосвод " Джени добави:

" За мен е мъчно да избера единствено една, само че може би историята, която е доста близка до моето сърце и с помощта на която, този план се реализира, е тази на зебрата Чака. Тя е родена в зоологическа градина в Германия и е щяла да бъде заклана до една година. Ние успяхме да спасим зебрата Чака, направихме всичко допустимо тя да оцелее. До този миг аз също пишех публикации за езда в списания и те се заинтересуваха дали могат да се организират дресировки по езда със зебра. И знаете ли, Вие видяхте и преживяхте общуването с Чака, всички получиха роза от Чака. Да, единствената в света зебра, която Ви подарява роза и играе футбол! По-голям чаровник от Чака няма - обича да играе и да поддържа връзка с хората. Радвам се, че успяхме да спасим и това животно. Тук срещаме хората с дивите животни и техните особености . Например за какво зебрата има райета и какъв в действителност е цветът на зебрата и доста други особености, за които може да научите тук на място и за другите редки типове ".

 Резервата за отбрана на диви животни „ Читас Рок “ Снимка: Славена Илиева

Всички наши животни са избавени от тъжни условия или са ни подарени от центрове за диви животни за запазване, акцентира Джени.

" Пумата Ксения да вземем за пример е родена в зоологическа градина в Източна Европа, резервираме в загадка от коя страна идва. Тя е отнета от майката, когато е на 3 седмици. Не й давали мляко, била избрана за търговия с домашни любимци. Намесихме се . Тя дойде с хипокалцемия и няколко фрактури. След дълги месеци на лекуване тя в този момент живее благополучен и здравословен живот с нас и се радва на доста обич ".

Това е един от многото разкази, с които чиновниците от центъра „ Читас Рок “ в Занзибар ни учат на състрадание и то в този момент по време на тези сложни месеци. Един урок по човечност от отдалечен остров - от Занзибар с обич.
Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР