Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях

...
Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях
Коментари Харесай

Нинова пред Радев:Времето, което дадохте на партиите за преговори,е загубено! Няма да подкрепим ГЕРБ

„ Пред този парламент стоят доста неотложни задания, най-важната от тях е сформиране на постоянно държавно управление, което да поеме отговорност. Българска социалистическа партия е партия с дългогодишни обичаи и опит и в парламентаризма, и в ръководството на страната. Те могат да бъдат потребни в тази комплицирана обстановка. Бихте ли се присъединили с някогашните си сътрудници в ръководството на страната към втория мандат, в случай че се пристъпи към него? "

 

Това попита президентът Румен Радев Българска социалистическа партия, които бяха поканени през днешния ден на съвещания с него.

 

Разговорът сред Нинова и Радев беше динамичен, на моменти изострен, с взаимни засечки и намеци. Двамата като че ли си разменяха крошета. Радев беше настъпателен, Нинова не му се даваше - организираха славесна борба с усмивки и удари под кръста. Особено изострен беше тонът по тематиката за пазаруването на новите Ф-16. 

 

„ Времето, което дадохте на партиите за договаряния, е изгубено. Няма резултат от договаряния, в случай че въобще се водят такива, за сформиране на държавно управление ”, акцентира водачът на левицата Корнелия Нинова още при започване на срещата с президента, давайки да се разбере за неуспеха на разговора сред политическите сили в Народното събрание. 

 

Сериозни диалози, по думите ѝ, не се водят, а първата политическа мощ демонстрирала променчивост в посланията.

 

Нинова е на мнение, че действителни диалози и срещи за сформиране на кабинет ще стартират след връчването на първия мандат. Според Българска социалистическа партия колкото по-бързо това се случи, толкоз по-реална е опцията да стартират съществени диалози за държавно управление.

 

Радев отговори, че времето за разговор сред партиите не е изгубено и акцентира: „ Конституцията не лимитира президента в периоди за мандатите.

 

Аз три пъти връчих мандата на Българска социалистическа партия и три пъти Българска социалистическа партия не съумя да сформира държавно управление. Това е комплицирана тематика ”, добави президентът.

 

Ако не бъде формиран кабинет, съгласно Радев, Народното събрание би трябвало да бъде разхлабен в края на ноември - началото на декември. „ Това значи да кажете кои закони няма да бъдат признати и още едно нещо значимо - до два месеца от разпускането трябват избори. Това значи избор в края на януари или началото на февруари ”, посочи той.

 

" Абсолютно Ваше право е да разпределяте, както Конституцията е определила, мандатите. Само позволете да напомня, че когато връчихте на нас третия мандат, ние го задържахме, с цел да може признат бюджетът на страната. Дали ще има държавно управление, ще забележим във времето, само че не можем да оставим хората без заплати, без пенсии, без сигурност “, отговори водачът на Българска социалистическа партия.

 

Нинова разгласи, че желаят да имат постоянно държавно управление, само че беше безапелационна: „ Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Вторият мандат на Политическа партия, в случай че ни поканят на диалози, ще участваме. С тях постигнахме положителни неща в държавното управление ”, добави водачът на Българска социалистическа партия.

 

" За нас има три значими задания в този парламент: приемане на бюджет със обществена устременост, да подсигуряваме повишение на приходите и непоклатимост на стопанската система, сполучливи диалози за сформиране на постоянно държавно управление и законите за ПВУ ", съобщи Корнелия Нинова.

Тя добави, че Българска социалистическа партия ще предложат промени в бюджета сред първо и второ четене. " Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева, въвеждане на разбиране за енергийна беднотия и поддръжка на тези фамилии, въвеждане на таван на цените на енергороносителите, майчинството да следва растежа на минималната работна заплата, младежка политика и политика за децата ", изброи Нинова и изрази убеденост, че това е допустимо, макар изказванията, че няма по какъв начин да се случи.

По думите на Радев, нарастване на минималната работна заплата ще има, а работата по установяване на формулировка за енергийна беднотия продължава.

 

" Всички сме загрижени за обществената рецесия, за очертаващата се тежка зима. Но не одобрявам и това, че няма да има заплати, пенсии и че служебното държавно управление " обрича хората на апетит, мраз, мрачевина ". Аз одобрих тука и представителите на синдикатите. Днес имаше конференция на държавното управление - ще има коледни добавки към всички пенсии. И стартират диалози на държавното управление със синдикатите, работодателите за минималната работна заплата. Така че ще има покачване на минималната работна заплата ", отговори Радев. 

 

И продължи: " Най-важното. Правителството завари едни доста високи темпове на инфлация и това му беше предпочитана задача - преодоляването на инфлацията. И напъните му дават резултат - за октомври месец имаме закъснение темпото на инфлацията. Ще бъдат облекчени и най-уязвимите групи за идния зимен сезон. Но тази настройка на служебното държавно управление за диалози и разговор дано се употребява и да се търсят най-хубавите решения ".

Радев означи, че се усеща " предизборно наддаване " по тематиката с бюджета. И добави, че служебното държавно управление ще предприеме ограничения, тъй че да има обилни усъвършенствания в обществената политика.

Корнелия Нинова настоя: " Вие ни дайте бюджет. Тъй като нямаме правото да го създадем. Тогава ще имате правото да желаете от партиите - да ни наблюдавате, критикувате и да видите дали ще се оправим. Да, имаше популистки прояви по време на нашето ръководство, само че се справихме ". Тя посочи, че Българска социалистическа партия ще внесе предложение за Закон за спекулата.

Румен Радев поддържа концепцията за законов надзор върху спекулата и посочи, че това е добра стъпка в социално-обществен проект.

" Аз се надявам, че и Народното събрание, и държавното управление ще работят за хората. Затова би трябвало да се резервира градивният разговор, с цел да се резервира доколкото може и финансовата непоклатимост ", съобщи президентът.

" Ще си разреша един въпрос, защото постоянно споменавате " предложения за Грипени и така нататък Бихте ли били по-конкретни ", означи Радев.

" Разбира се, и с обстоятелства. Служебният кабинет внесе предложение за одобрение на новите Ф-16. Това ни даде мотив да твърдим, че в този момент не е належащо да има разходи за самолети, в това число и Грипени. Как може да се прави дълготрайна политика до 2023 за оръжията, а не може да се направи такава в обществен проект ", отговори Нинова.

 

Тя посочи, че рецесията след войната в Украйна, е разместила обществени пластове, беднотия, нараснала е обществените неравенства.

 

Държавният глава пък отговори, че парите за бюджета за защита са заложени от Четворната коалиция. " Просто служебният кабинет завърши квалифицирания от вас и контракт, и план ", съобщи Радев.

" Към момента няма никакви Грипени, нито Ф-16, тъй като ни беше отказано. Но все още, желая да Ви успокоя, няма нито нещо препоръчано, нито нещо решено. А в случай че има, само българският парламент ще реши дали е времето в този момент, дали парите ще отидат за защита на въздушното пространство или за нещо друго. Така че добре е да има повече осведоменост и по-спокойно и рационално говорене по тази тематика ", означи президентът.

Държавният глава се среща с всички парламентарно показани партии, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление.

 

Целта на консултациите е, по думите му - да се търсят допирни точки и да се направи всичко допустимо за основаване на постоянен кабинет. Румен Радев към този момент организира такива срещи с ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Възраждане ".

 

Засега няма изрично болшинство в Народното събрание, към което да се образува кабинет, макар че, като се изключи Движение за права и свободи, всяка от политическите обединения съобщи, че биха могли да излъчат държавно управление.

 

Според Конституцията президентът би трябвало да връчи първия мандат на най-голямата партия – в тази ситуация ГЕРБ, а втория – на „ Продължаваме Промяната ”. В кого би попаднала третата папка, в случай че се стигне до нея, Радев към момента не е коментирал.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР