Пред пациентите с онкологични заболявания у нас са налице финансови

...
Пред пациентите с онкологични заболявания у нас са налице финансови
Коментари Харесай

Болни доплащат по 1500 лева за лечение

Пред пациентите с онкологични болести у нас са налице финансови и организационни усложнения в достъпа им до лекуване. Те са факт, макар че обществените средства за онкологично лекуване у нас са се нараснали над два пъти през миналите пет години. Ръстът на финансирането не е довело и до възстановяване на резултатите в онкологичното лекуване – страната ни продължава да е единствената в Европейски Съюз с възходяща смъртност от онкологични болести, както и с по-ниска петгодишна преживяемост в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз.

Това са главните заключения по плана „ Достъп до онкологична грижа “ на „ Индекс на лечебните заведения “, който се осъществя с поддръжката на Фондация „ Америка за България “ и с присъединяване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Съвместна Онкологична Национална Мрежа (СОНМ).

От данните на национално представително изследване на „ Индекс на лечебните заведения “, извършено при започване на годината измежду 417 онкоболни пациенти и техни близки излиза наяве, че на малко над 69% от пациентите с онкологични болести у нас през последните пет години се е наложило да доплатят приблизително 1495 лева за лекуването си. Това е довело до ограничение на получаваните здравни грижи при 26% от тях.

Най-голяма част от хората са доплащали за интервенция – 56%, като междинната сума е била 1732 лева, а най-честата причина е изборът на екип. Около 41% от интервюираните са доплащали за проучвания, като междинната сума там е била 455 лева, за биопсия пари в допълнение са давали 25% от пациентите, а междинната сума е била 267 лева При медикаментозната терапия доплащане е имало при 25% от интервюираните, като междинната сума е била 651 лева, тя е била главно за медицински произведения и медикаменти, както и за болничен престой.

Най-малко е било доплащането за лъчелечение – едвам при 13% от интервюираните, а междинната сума е възлизала на 364 лева и още веднъж най-често се е налагала за медицински произведения и консумативи - при 39%. Начините на доплащане са били главно на касата на лечебното заведение - в 71% от случаите. В 9% пациентите са били пратени да платят на касата на друго лечебно заведение за изследване  или процедура, а в 4% парите са били дадени на ръка.  По време на лекуването 55% от хората са направили и други заплащания, които обаче са свързани с онкологичната диагноза, те са били на междинна стойност от 897 лева Така да вземем за пример за профилирани хранителни добавки, перука, медицински произведения, естетически интервенции, границите на доплащанията при тях варират от 100 лева за произведения до 6000 лева за естетически интервенции.
 istock istock
Разходите за лекуване на пациентите с онкологични болести у нас не са покрити на 100% с обществени средства посредством НЗОК, Министерство на здравеопазването или общините, безапелационни са и изводите от анкета измежду членовете на Асоциацията на българските застрахователи, в която се включиха 11 от най-големите сдружения в страната, осъществаващи активност по застраховки против здравни и биометрични опасности.

През предходната година компенсациите, които те са платили за пациент варират приблизително от 289 лева до 1156 лева, демонстрират данните на седем от тях, които разполагат с такава информация. Дружествата са единомислещи, че доплащане при пациентите с онкологични болести се постанова на всеки стадий от пътя им – при диагностичните действия, оперативното лекуване, медицинските произведения, диспансеризацията и последващото наблюдаване, палиативните грижи.  Доплащането при пациентите с онкологични болести затруднява достъпа им до онкологично лекуване, профилактика, диагностика и палиативни грижи, като нерядко даже ги лишава от съответни здравни грижи, безапелационни са сдруженията в своите наблюдения.

Кои са профилактичните прегледи и проучвания, на които имаме право всяка година

Сред предложенията, дадени от сдруженията, за адресиране на обстановка, са:

-             Цялостно финансиране или оптимално разширение на обсега на публичното здравно обезпечаване за предварителна защита, ранна диагностика и лекуване на онкологични болести, вложение в по-добра база и палиативни грижи;

-             Ясно национално дефиниране на параметрите (по тип, размер и финансова рамка) на уговорките на страната (обществения ресурс), което от своя страна ще подкрепи определянето на оперативното поле на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване, когато е належащо доплащане за онкологични действия.
 istock istock
Очертаните проблеми в онкологичната грижа са симптоматични за положението на здравната система у нас. Според АБЗ подобряването на качеството на здравната грижа, повишението на  успеваемостта на потребление на средствата и контрола в здравната система и намаляването на нерегламентираните заплащания минава през преосмисляне на модела на опазване на здравето в разговор с всички заинтригувани страни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР