Пред нас не стои въпросът дали да работим в посока

...
Пред нас не стои въпросът дали да работим в посока
Коментари Харесай

Министър Петкова: Пред нас не стои въпросът дали да работим за декарбонизация а как да насърчим процеса по ефективен и устойчив начин

Пред нас не стои въпросът дали да работим в посока декарбонизация, а по какъв начин да насърчим енергийната промяна по ефикасен, разходооправдан и резистентен метод. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в конференцията на високо ниво „ Чиста сила за всички европейци – пътят напред “, която се организира в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Форумът, в който вземат участие европейският комисар по въпросите на климата Мигел Ариас Канете, вицепремиерът Томислав Дончев, представители на Европейска комисия и Екологичен потенциал, както и на страните от Западните Балкани, Азербайджан и Турция, преглежда балканската вероятност за нисковъглеродно бъдеще на Европа.

Подобряването на свързаността в Западните Балкани е наш политически приоритет. Това ще насърчи икономическия напредък и ще усъвършенства сигурността на доставките, сподели пред участниците във форума европейският комисар по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете.

Той акцентира, че Западните Балкани имат голям капацитет за чиста сила, само че незадоволителната интеграция с Европейски Съюз не разрешава да се получат всички изгоди от това.

По думите на министър Петкова Европейският съюз може да затвърди позицията си на световен водач в прехода към нисковъглеродна стопанска система като интегрира в процеса своите съседи и стратегически сътрудници. Европейският образец в региона на енергийната успеваемост и възобновимата сила е добра опция за развиване на стопанските системи и на страните от Западните Балкани, акцентира енергийният министър.

Един от главните аспекти на този развой е завършването на междусистемната съгласуваност в района.

В това отношение слагаме акцент върху газовите връзки сред страните, сподели още министър Петкова пред участниците във форума.

Интерконекторът Гърция-България, задълбочаващото се съдействие с Азербайджан, построената към този момент газова връзка с Румъния, разширението и модернизацията на инфраструктурата с Турция, работата по създаване на интерконекторa със Сърбия са единствено част от напъните на българското държавно управление за развиване капацитета за районно съдействие и гарантиране сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа.

Газоразпределителният център „ Балкан “, чиято идея е създадена взаимно с Европейската комисия, също ще спомогне за енергийната сигурност и ще има позитивно влияние за диверсификацията на газовите доставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР