Пред лицето на макро-заплахите от двете страни на Атлантика търговците

...
Пред лицето на макро-заплахите от двете страни на Атлантика търговците
Коментари Харесай

Унилите валути вещаят мрачно бъдеще

Пред лицето на макро-заплахите от двете страни на Атлантика търговците на валутни варианти наподобяват удивително спокойни или просто са парализирани от несигурността. Инвеститорите претеглят всичко - от въздействието на паричните тласъци в Европа, съпоставени с щатските лихвени редукции, до драмата с възможния импийчмънт на президента Доналд Тръмп и международния търговски спор. Дори известието за новите наказателни мита на Вашингтон върху импорт от Европейския съюз за 7.5 милиарда щ. $ не съумяха да раздвижат валутната двойка евро/долар.

Това допуска, че пазарните играчи нямат предпочитание да вършат огромни залози за посоката на придвижване на най-активно търгувания валутен крос. Единната европейска валута е много подценена съгласно критериите на Банката за интернационалните разплащания. Индексът, отчитащ интензивността в секторите на индустрията и на услугите в еврозоната демонстрира, че растежът на общността стартира да стагнира. Очакваните намаления на лихвите в Съединени американски щати би трябвало да засилят еврото, счита Атанасиос Вамвакидис - началник на звеното за валутна тактика на Г-10 в "Бенк ъф Америка Мерил Линч ". От друга страна обаче, прибавя банкерът, "политиката на ЕЦБ и комерсиалното напрежение допускат, че еврото би трябвало да остане едва към щатския $ ".

Третото тримесечие беше най-лошото за единната европейска валута по отношение на зелените пари за последната година - имаше спад от 4.2 %. Което значи, че огромна част от неприятните вести към този момент са регистрирани в пазарните оценки и кой знае какъв брой внезапни придвижвания оттук насетне не би трябвало да се чакат. А и "оръжейният боеприпас " на ЕЦБ е на привършване. Прогнозата на Нед Ръмпълтин от "Торонто-Доминиън бенк " е за цена жестоко 1.09 щ. $ за едно евро до края на 2019-а и повишаване до 1.10 $ за евро през първото тримесечие на 2020-а.

Показателно е, че единната еврейска валута е пробивала по едно психическо равнище на поддръжка по отношение на $ в края на всеки месец от изтеклото тримесечие. На 31 юли тя падна под 1.11 щ. $, на 30 август - под 1.10 щ. $ и на 30 септември - под 1.09 $, което е и най-ниската й стойност към зелените пари от 2017-а. В късния следобяд на 4 октомври котировките бяха наоколо до 1.0960 $ за едно евро.

Най-добрият знак за оценка на риска от международна криза са валутите отвън челната тройка. Австралийският и новозеландският $, които се търгуват като представители на азиатския напредък поради износа на първични материали, се движат близо до най-ниските си нива след последната финансова рецесия. Норвежката и шведската крона пък са слезли до "низини ", които не са посещавани от началото на новото хилядолетие.

Всичко това е отражение на задълбочаващата се вероятност за изстудяване на международното стопанство тъкмо когато вложителите са изнервени от влошаващите се стопански данни, от признаците за стрес на паричните пазари и от растящите опасности, предизвикани от BREXIT, от комерсиалните войни и от процедурата за импийчмънт на Тръмп. Топи се доверието във опциите на паричната политика да подтиква борещите се стопански системи, което излага на особена заплаха обвързаните с растежа парични единици.

Австралийският и новозеландският $ се търгуват на равнищата от 2009-а, когато светът стартира да се възвръща от международната финансова рецесия. Резервната банка на Австралия намали на 1 октомври главната си рента до рекордно ниските 0.75% под опасността на растящата безработица. Австралийската валута е изключително сензитивна при промени на вероятностите за напредък на Китай и на цените на базовите метали поради огромния размер на локалния минен бранш. Сегашният спад на австралийския $ е провокиран най-много от продължителната уязвимост на китайските пари: юанът се търгува над 7.1 за едни щатски $, а през септември падна и до 7.2 юана за $. Това провокира гнева на щатската администрация и ускори политически привкус на комерсиалната война сред двете страни - една от най-големите спирачки на растежа.

Слабостта на скандинавските валути отива даже още по-далеч - до началото на новото хилядолетие. Природните благосъстояния на Норвегия обвързват тясно кроната с цените на петрола, до момента в който пазарната оценка на шведската парична единица е отражение на обвързаността на страната със международната промишленост и търговия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР