Пред големите избирателни секции в Габрово се образуваха . Заради

...
Пред големите избирателни секции в Габрово се образуваха . Заради
Коментари Харесай

Незрящите продължават да гласуват с чужда помощ

Пред огромните изборни секции в Габрово се образуваха. Заради поетапното пропускане в изборните пространства, хората се трупаха извън.
За хората с физически увреждания и за незрящите са обособени секции на сутеренен етаж .

Стефка Пенчева е с изгубено зрение и както на всички избори до момента, гласоподава благодарение на сина си, който отбелязва нейния избор.

През годините локални структури правили опити да обезпечат опция на незрящите. Политическа партия да вземем за пример изготвила бюлетини с брайлов щемпел, които обаче били черни , спомня си Пенчева.

Негослав Събев също е с изгубено зрение. Младият мъж неотдавна е защитил докторантура по информатика и компютърни науки. Той взе участие в съставянето на рекомендации от Съюза на слепите към институциите, виновни за избора на машини за гласоподаване.

Национално показани организации упорстват машините да са налични за хората с разнообразни увреждания .

За хората с по-слабо зрение биха могли да трансформират контраста или да се понижи размерът на шрифта на самата машина, разяснява Събев.

„ За да може да бъдат по-ясни, по-ярки, по-големи знаците и знаците, които се изобразяват. За хората с тотално изгубено зрение има вид самите бутони да бъдат по-релефни , да се отличават от останалата повърхнина на панела за ръководство, с цел да могат да бъдат задоволително различими – с тактилни знаци върху тях . “

Негослав Събев показва още, че гласова алтернатива може да оповестява на гласуващия позицията, която е на фокус. „ Когато се употребяват слушалки, вотът е скришен , както би следвало да бъде по Конституция. “

И на тези избори Негослав ще гласоподава благодарение на брачната половинка си.
Чуйте целия репортаж в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР