Пречупени през призмата на 2020 г., 70-те години на XX

...
Пречупени през призмата на 2020 г., 70-те години на XX
Коментари Харесай

Артистите, които превърнаха екофеминизма в изкуство

Пречупени през призмата на 2020 година, 70-те години на XX век наподобяват като един неосъществим, само че и носталгичен спомен. Те са епохата на пробуждането на гражданското съзнание. Затова не е изненада, че повличат след себе си политически ужас, развиване на промишлеността и обществени полемики. Наблюдава се обаче и още един феномен – към този момент назрялата битка против патриархата подава ръка на концепциите, които през днешния ден назоваваме. Роден е екофеминизмът, а дружно с него на публичната сцена се появява един напълно нов род в, въодушевен от това течение.

За представител на екофеминизма се смята Каролин Мърчант, историк по обучение, която през 1980 година издава книгата „ Смъртта на природата “. И в действителност там са прегледани значително полезностите на женското екологично придвижване. Наблюдава се скептично отношение по отношение на научната гражданска война,  знак на западния напредък. Той е този, който унищожава естествените запаси и основава стандарти във връзка с мястото на дамите в обществото. 

В книгата се разказва още по какъв начин органичната философия за природата, центрирана към дамите, е последователно сменена от механизиран и, злоупотребяващ с естествените запаси. С тези визии се заформя обществената организация в тогава новородената просвета екология. Концепции като тази стават импресия за голям брой актьори. Поставена е основата на един напълно нов тип изкуство, чужд до тогава. Изкуство на обществената отговорност, чието болшинство от представители се състои от феминисти.

Този вид феминизъм пренарежда политическите системи, работещи във щета на дамите. Това се случва посредством големи дози креативен дух, ориентиран към човешките взаимовръзки с обществото, природата, а даже и Космоса. Ето кои са най-изтъкнатите представители на екофеминизма, в чиито произведения са оживели дълги години на обществени и екологични битки. 

Вижте още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР