„Преболедуването от дадена инфекция, в случая коронавирусната е своего рода

...
„Преболедуването от дадена инфекция, в случая коронавирусната е своего рода
Коментари Харесай

Доц. Петър Атанасов: Преболедувалите са ваксинирани

„ Преболедуването от дадена зараза, в тази ситуация коронавирусната е своего рода ваксина, получена по натурален път – отбелязва доцент Петър Атанасов, шеф на клиниката по Вътрешни заболявания в " Пирогов " пред БНР.

Една огромна част от вирусите генерират дълготраен и от време на време пожизнен имунитет – така наречен естествена ваксина. Дете, преболедувало варицела, в 99% носи ефикасен имунитет. Какъв е смисълът да го ваксинираш? Там към този момент има приключена имунизация. Все едно да гасиш пожар с бензин. Изкуственото внасяне на спомагателен антиген може да докара до хиперимунна, автоимунна реакция, до заболяване, което да заплаши освен здравето на индивида, само че не дай Боже и живота му. Затова в тези обстановки би трябвало да се подхожда доста рационално и прагматично. "

При 99% от пациентите на Пирогов, преболедували Covid-19 преди година, се следи трайно повишаване на имунитета. Едва при трима души, от 600, има спад на антителата, като към момента не са достигнали сериозно ниски стойности. Това се оповестява и в голям брой изявления на клиницисти по света, през чиито ръце са минали пациенти със болестта.

" Един преболедувал носи целия клас антитела от типа„ anti– SARS – Cov2”, до момента в който обособените ваксини генерират съответен клас IgG – разяснява доцент Атанасов. – Образно казано, това са специфичните елементи за бързо реагиране – " подводничари ", " парашутисти ", … „ вътрешни войски” да ги назовем.Не е потвърдено, че актуалните ваксини, провокират „ продукция” на IgA - така наречен " граничари ", които да попречват „ нападащия” вирус още на входната врата (границите), т.е. лигавиците – очи, носоглътка, вътрешности и да му попречат да доближи в кръвта. Този, който се е сблъскал с вируса има доста по-подготвена и ефикасна войска (т.е. цялата армия) спрямо всеки имунизиран, който след несъмнено време би трябвало още веднъж да се реимунизира и практиката го демонстрира. Не мога да си обясня за какво се разпалва тази неуравновесеност „ имунизация непременно ". Да не приказваме за имунизирането с две разнообразни ваксини – векторна и РНК – това опонира на здравия разсъдък. Защо би трябвало да се спекулира с науката? А във връзка с преболедувалите е безспорна дискриминация. “

Що се отнася до повторното заразяване, би трябвало да се посочи какъв брой са пациентите, на фона на останалите преболедували. Струва ли си поради две-три изключения, да се постанова поголовно имунизиране и на хората с дълготраен имунитет? – Отговорът на доста лекари е " не ". Въпреки това здравните документи са единствено за имунизирани и " потвърдено преболедували ". А останалите, които не са регистрирани и имат антитела? Нали точно въз основата на антителата може да се откри кой какъв имунитет има и дали е рисков за близките. Въпреки предизвестията на експертите, документите сътвориха илюзорното чувство за недостижимост – и броят на новозаразените още веднъж пораства.

" Искрено се надявам да няма вълна в същинския смисъл и да се оправим с идния епидемиологичния пик, без да ни претрупва като предходното цунами – споделя лекарят. – За момента не мога да стъпя на постоянна база данни, с цел да дам прецизен отговор какъв брой българи нямат антитела. Споменава се за популация към 2 млн. души. Между тях може да има огромна част такива, които са се сблъсквали с вируса и са преболедували в лека или безсимптомна форма, такива хора ще имат имунитет, който да ги защищити. Дай Боже да няма нова вълна! Имаме към този момент два съществени урока и би трябвало да сме готови. ", приключва доцент Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР