Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой

...
Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой
Коментари Харесай

Топ инфекционистът д-р Трифон Вълков: Над 2,5 милиона българи са преболедували COVID-19

„ Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от оповестените. Реалният брой на хората, прекарали болестта, е най-малко 2,5 милиона ”. Това съобщи пред Нова телевизия доктор Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София. „ Една от аргументите за множеството позитивни проби, е че се вършат повече проби. Винаги сме правили към 10-12 000 проучвания, а в този момент има дни, в които се вършат 16 000. Друга причина е, че към този момент се прибавят и антигенните проби “, разяснява Вълков.

Според него теоретично е допустимо при започване на април да стигнем още веднъж 5000 инфектирани дневно. „ Продължавам обаче да мисля, че едва ли ще стигнем до сходен растеж на инфектираните, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората към този момент са прекарали вируса. Има и много имунизирани ”, разясни инфекционистът. И добави, че Инфекциозна болница разполага с към 90 кревати за болните от ковид. До края на февруари единствено 1/3 от потенциала в лечебното заведение е бил напълнен.

Лекарят разяснява и тематиката с имунизациите.„ В света има задоволително поръчани ваксини – към 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са създадени. Проблемът е тяхното погрешно систематизиране. В Германия се приказва, че обособени страни се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от популацията, а в Канада – 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше основана организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма по какъв начин да се оправим с вируса, в случай че някъде по света има голямо население, което не е имунизирано ”, счита доктор Вълков.

На въпрос дали една доза е задоволителна той отговори следното: „ По-добре имунизиран с нещо, в сравнение с неимунизиран с нищо. И трите ваксини създават относително добър имунитет след първата игла “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР