Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет и е добре

...
Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет и е добре
Коментари Харесай

Проф. Атанас Кундурджиев: Време е медицинската политическа коректност да престане

Преболедувалите Covid-19 може би имат дългогодишен имунитет и е добре да си създадат консултация преди да решат да се имунизират. Това изясни пред БНР началник Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ проф. Атанас Кундурджиев.
Проф. Кундурджиев описа за преболедували коронавирусната зараза техни пациенти, които са имали построен натурален имунен отговор, само че след спомагателна имунизация са получили затруднения:

В общия мейнстрийм - да бъде още по-добре, се бяха ваксинирали и бяха получили затруднения, в това число на бъбреците . Те са единици. “

„ Някои го бяха създали поради тези прословути документи, с цел да могат да пътуват в чужбина. Трябва и ние, лекарите, да обясняваме вероятните опасности, да се опираме на науката, защото  не е доста научно да се твърди, че откакто прекараш  Covid  инфекцията, имунитетът за 6 месеца отслабва и би трябвало още веднъж имунизация . Някои, които получиха затрудненията, един-два месеца след преболедуването се бяха ваксинирали “, изтъкна нефрологът.

Може би става някакво пренапрягане на имунната система . Това са към момента недобре проучени механизми. За страдание това става и по международни медии, в целия свят става по този начин. Мисля, че е извънредно време да стартираме да вършим трезви разбори, а  тази здравна политическа уместност да престане “, съобщи проф. Атанас Кундурджиев в предаването " Преди всички ".

Има пациенти със съществени автоимунни болести и при тях слагането на ваксина би трябвало да стане след прецизна преценка на изгодите и рисковете , акцентира той.

„ Защото тези пациенти с автоимунни болести, каквито са една част от нашите пациенти, може да получат затруднения и сме имали такива затруднения. “

До на следващия ден не престават онлайн консултациите на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ за диабетно заболели, които могат да ревизират до каква степен са повредени бъбреците им.

В България от 7 милиона население има към 500 000 диабетици и за жалост повече от половината от тях въобще не знаят, че имат захарен диабет , означи проф. Кундурджиев.

При 30-40% от хората с диабет има засягане на бъбреците . Това затруднение протича в доста от случаите безсимптомно и може да се стигне до съществени увреждания без пациентът да разбере, предизвести експертът. По думите му „ това е една тиха зараза “.

Проф. Кундурджиев поучава още хората с бъбречни болести, които дълго време не са проследявали положението си поради пандемията, да се прегледат.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР