Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей.

...
Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей.
Коментари Харесай

В Пловдив стартира 10-ото издание на „Празници на Стария град“



Празниците на Стария град в Пловдив празнуват своя 10-годишен празник. Започват през днешния ден и ще продължат от 19-и септември.

Тази година те са под мотото “Код памет “, тъй като тяхното запазване би трябвало да е закодирано в паметта ни.

Идеята за празниците е обвързвана с популяризирането на духовното-историческо завещание на територията на “Старинен Пловдив “. Това са къщите, музеите, обичаите и традициите.

С помощта на актьори, музиканти, художници и научни експерти екипът на Общинския институт “Старинен Пловдив “ годишно кани своите жители и гостите на Пловдив на запаметяваща се разходка в остарелия град.

Официалното разкриване на форума е през днешния ден в 20.30 часа при Античния спектакъл с концерта “Пловдив в моето сърце “.

 Стария град, Пловдив

Повече за историята на празниците споделя в “Нашият ден “ шефът на “Старинен Пловдив “ Елена Кантарева .

“Празниците имат не дребна история през годините. Започват като едно доста малко еднодневно събитие. През годините са надграждани.

Свързани са на първо място с усилието на Общинския институт “Старинен Пловдив “ да се разпространява Стария град, като място наситено с изключение на с културно-историческо завещание, само че и с доста културен живот – с изкуства, с наличието на доста създатели, творили през годините и не престават да идват да творят в Стария град.



Какво ще видят посетителите на 13 септември

През цялата седмица от 13-и до 19-и септември сме приготвили разнообразни събития. Опитали сме се да ги създадем разнородни.

Започваме с разкриване на една документална галерия, отдадена на тепетата и на хълмовете в Пловдив. Следва откриващ концерт. В концерта ще се празнува юбилея на известния реализатор, пловдивчанинът Христо Кидиков. В него ще вземат присъединяване доста известни наши реализатори.

След, което сме се пробвали в разнообразни местоположения и обекти на “Старинен Пловдив “ да има културни събития.

Какви са останалите събития в самодейността можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР