Празникът на Христовото възкресение църквата възпява като празник на празниците,

...
Празникът на Христовото възкресение църквата възпява като празник на празниците,
Коментари Харесай

Ставрофорен иконом Борис Петров: Христовото възкресение да озарява сърцата, умовете и душите на човеците

Празникът на Христовото възкресение църквата възпява като празник на празниците, като празненство над всички тържества, тъй като в случай че не беше възкръснал Христос, празна щеше да бъде нашата религия.

Ако не беше възкръснал Христос и ние в този момент нямаше да сме събрани в Божия храм, нямаше да я има и Христовата черква.

Христовото възкресение е акт невъобразим в човешката история, тъй като не е дело човешко, а точно това е актът на обновлението на индивидите.

С Христовото възкресение имаме опцията още веднъж да си възвърнем изгубеното при грехопадението на нашите прадеди Адам и Ева.

Това съобщи в изявление за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „ Св. ВМЧК Мина “.
Христовото възкресение дава за всички индивиди по цялата земя опция да унаследяват безконечния живот, съобщи Борис Петров
„ Със своята кръстна гибел Спасителят уми падналият в грях човешки жанр и всички индивиди, които повярват в Христос, всички индивиди, които стават негови следовници, имат възмож-ността да унаследят Царството небесно и да бъдат в общение с Бога “, акцентира свещеникът.

Ставрофорен иконом Борис Петров означи, че Христовото възкресение дава за всички индивиди по цялата земя опция да унаследяват безконечния живот – точно това, за което сме призвани, за което по Божия промисъл и план сме били сътворени. „ Грехопадението на Адам и Ева ни отдалечава от Бога, само че Бог дава обещание, че ще изпрати своя наследник, който да изкупи човешкия жанр, и точно с акта на Христовото възкресение гибелта е победена, по тази причина и Свети Йоан Златоуст в своето слово за възкресение споделя „ Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, успеха? “, описа той и уточни, че гибелта към този момент няма власт над нас.

Духовникът изясни, че в случай че земната гибел е в живота, то е тъй като по този начин или другояче, ние не мо-жем да живеем на земята постоянно, само че нашият живот продължава във вечността, а вечността се осмисля, в случай че сме в общение с Бога, а не надалеч от Него. „ Затова сме призвани, към това се стремим – да унаследяваме безконечния живот в Царството Божие, а пък Христовото възкресение ни дава тази опция, по тази причина и църквата най-тържествено от всички празници празнува Христовото възкресение “, сподели ставрофорен иконом Борис Петров. Той посочи, че Господс-ките празници, дружно с Богородичните, църквата е определила като 12 огромни празника, само че отвън тяхното число е празникът на Христовото възкресение, точно като празненство на тържествата и празник над всички празници.

„ Богослужението на Възкресение Христово по традиция се прави в среднощ, когато най-тържествено се възвестява поздравът на Христовото възкресение – „ Христос Воскресе! “ и „ Воистина Воскресе! “, сподели още духовното лице и добави, че по-късно се отслужва и Света Златоустова литургия.

„ А в самия неделен ден преди обяд се отслужва вечерня, която е за този ден, по време на ко-ято се четат евангелски текстове на разнообразни езици, които възвестяват за Христовото възк-ресение “, описа още ставрофорен иконом Борис Петров. Той уточни, че традицията е да се чете евангелският текст на разнообразни езици, тъй като Христовото възкресение не е било единствено за евреите, не е било единствено за гръкоезичния свят, а за всички хора по цялата земя и всички, които повярват във възкръсналия Христос, имат опцията да станат негови следовници.

„ Ние като християни се именуваме точно с Христовото име, от нас зависи какъв брой почтено ще го носим върху себе си и дали ще възкръснем и ние за безконечен живот в царството Божие “, акцентира духовното лице.

Ставрофорен иконом Борис Петров е безапелационен, че вярата постоянно ни е нужна, тя е тази, която ни приближава до Бога. „ Вярата е тази, която ни кара да ставаме по-добри. Вярата е тази, която дава на всекиго едного от нас разтуха, на всекиго едного от нас дава опция да сме в общение с Бога “, сподели още той.

Свещеникът пожела насладата от Христовото възкресение да озарява сърцата, мозъците и ду-шите на индивидите. „ Светлината на Христовото възкресение да озари всеки християнски дом и именувайки се на християни, да се радваме за това дивно събитие, и освен в този ден, а във всички дни на своя живот “, заключи ставрофорен иконом Борис Петров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР