Празникът на черешата започна в Кюстендил. По време на откриването

...
Празникът на черешата започна в Кюстендил. По време на откриването
Коментари Харесай

Празникът на черешата започна в Кюстендил

Празникът на черешата стартира в Кюстендил. По време на откриването заместник-министърът на земеделието Лозана Василева уточни, че това събитие е измежду най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е построен и институт по земеделие, в който се изпитват и основават нови сортове, по-устойчиви и по-плодоносни.

"Страната ни има капацитет да бъде един от водещите производители и експортьори на череши, главно за европейския пазар. За това благоприятстват климатичните условия, географското разположение и селекцията на сортове череши - това са предпоставки да бъдем един добър производител ", сподели тя.

Посочено беше, че Кюстендил може да се похвали с една добра годишна продукция от череши. По оперативни данни тази година площите за реколтивиране са над 16 хиляди дка. През миналата година в региона на Кюстендил са създадени над 6 200 тона, 35 на 100 от тях са били за прясна консумация, а останалите са били за преправка. Зам.-министърът съобщи, че черешопроизводството, което е необятно застъпено в Кюстендил е предпочитан бранш в Програмата за развиване на селските региони.

В региона общо от 135 плана, финансирани по програмата, 77 са в бранша на производството и преработката на череши. Това са близо 20 млн. лв. средства, постъпили в земеделските производители от региона.

Спектакълът-атракция "Античността оживява на "Хисарлъка " беше показан през вчерашния ден. Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали бяха част от магията на плана, основан от 50 младежи на съдружие "Дебют ".

Празникът продължава и на следващия ден /23 юни/ и включва разнородни събития, посредством които центърът на града ще се преобрази в самобитна платформа, сплотяваща търговци, занаятчии и производители на череши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР