Празникът Богоявление или Йордановден се отбелязва на 6 януари. Това

...
Празникът Богоявление или Йордановден се отбелязва на 6 януари. Това
Коментари Харесай

133 420 са общо имениците на Йордановден

Празникът Богоявление или Йордановден се отбелязва на 6 януари. Това е един от най-големите християнски празници.

133 420 са общо имениците на Йордановден. От тях 71 389 са мъжете, които носят името Йордан и неговите производни, а дамите са 62 031.

Празнуват и всички с имена: Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Бончо, Банчо, Боголюб, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден, Теодосий.

Вярва се, че в нощта против Йордановден небето се разтваря и в случай че си пожелаем нещо, то ще се сбъдне, напомня Българска национална телевизия.

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и почнали да имат вяра, по тази причина денят се назовава още Богоявление.

На този ден по традиция на всички места, където има водоем, се прави обред по мятане на богоявленския кръст. Смелчаци се хвърлят във водите, с цел да го извадят. Смята се, че който пръв го хване ще бъде здрав и всичко ще му спори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР