Правят ли достатъчно училищните и университетските учебни програми за откликване

...
Правят ли достатъчно училищните и университетските учебни програми за откликване
Коментари Харесай

Кога трябва да започва изграждането на предприемаческа култура


Правят ли задоволително учебните и университетските образователни стратегии за откликване на нуждата и основаване на модерна предприемаческа просвета? Това е бил претекстът, с който от Съвета „ Предприемачество и стартъп “ (СПС) са организирали кръгла маса, на която са се срещнали университетските стратегии и преподаватели с хората от действителния бизнес.

Във форума на тематика " Създават ли университетите благоприятни условия за развиване на женско предприемачество в България? " са взели участие бизнесдами и представители на УНСС, ВУЗФ, СУ " Св. Кл. Охридски ", както и на други водещи просветителни институции, синдикати и представители на бизнеса.

„ Като модератор се забавлявах, когато бизнесмени споделяха, че не се прави задоволително, а от страна на висшите учебни заведения уверяваха, че поставят доста старания и надали не създават бизнесмени “, означи пред Радио София Виктория Стоянова, един от създателите на СПС .

По думите ѝ истината е по средата. В междинното обучение към този момент има въведен предмет по предприемачество, само че май това би трябвало да се учи още от детската градина.

Човек би трябвало да знае по какъв начин да реализира концепциите си, а не да чака. Предприемачеството не е единствено да правиш бизнес, това е умеенето да вземеш нещата в свои ръце, да създаваш сполучливи артикули, услуги, сполучлив живот, да водиш, да вдъхновяваш “, акцентира Стоянова.

По думите ѝ полът в бизнеса няма толкоз значение, само че мъжете са по-фокусирани и целеустремени, а дамите повече избират да основават в области, където демонстрират емпатия, желаят да виждат удовлетворени хора .

По данни на Националния статистически институт делът на дамите бизнесмени в България се усилва . В това страната ни е измежду водещите в Европа.
60 на 100 от дамите у нас , обаче, стартират собствен бизнес със лични средства , заобикаляйки заем.

Виктория Стоянова напомни, че от този петък, 28 януари, стартира менторската стратегия на СПС. Постъпили са към 100 кандидатури, от които са утвърдени 40 дами с хрумвания.

Чуйте повече в диалога на Елена Пъневска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР