Правото за достъп до информация е едно от средствата за

...
Правото за достъп до информация е едно от средствата за
Коментари Харесай

КПКОНПИ с най-много отменени откази за обществена информация

Правото за достъп до информация е едно от средствата за битка с корупцията, а се оказва, че КПКОНПИ, която е антикорупционен орган, е с максимален % анулирани отводи за достъп до социална информация. Това съобщи юрист Александър Кашъмов, член на правния съвет на Програма " Достъп до информация ", при представянето на отчет за положението на достъпа до социална информация за 2018 година

Отказите за достъп до социална информация се усилват от 501 през 2016 година на над 1000 през 2018 година Паралелно с разширяващата се бистрота се ускоряват и отрицателните практики, а тук контролът би трябвало да се ползва от съдилищата, демонстрира отчетът.

С непрозрачна законодателна самодейност в правната комисия на Народното събрание е импортирана в последния миг корекция, с която се анулира цялата втора правосъдна инстанция, даваща опция за подаване на касационни тъжби, разясни Кашъмов.

Налага се въвеждане на общ модел на интернет страниците заради слабите търсачки и сложния достъп до социална информация съгласно изпълнителния шеф на Програма " Достъп до информация " Гергана Жулева. Според нея е нужна и актуализация на вътрешните правила в институциите по осъществяване на Закона за достъп до социална информация.

Проучване демонстрира, че единствено 10% от институциите са основали система за работа с електронните заявки. Това са единствено 56 от 654 органи на власт, посочи Жулева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР