Православният свят отбелязва днес Вход Господен - денят, в който,

...
Православният свят отбелязва днес Вход Господен - денят, в който,
Коментари Харесай

Цветница е! Вижте кой черпи за имен ден

Православният свят отбелязва през днешния ден Вход Господен - денят, в който, съгласно вярванията, Исус Христос е посрещнат в Йерусалим с килим от палмови клончета. Празникът постоянно е в неделята преди Великден и е прочут измежду хората като Цветница или Връбница.

Eвангелието споделя, че в неделята преди еврейския празник Пасха Иисус Христос влезнал тържествено в Йерусалим. Народът го посрещнал по този начин, както в антични времена посрещали царете, извоювали победа над враговете им. Размахвали зелени клончета и цветя, застилали с тях и с облеклата си пътя пред нозете му и го приветствали с възгласа " Осанна ".

Предишния ден Христос върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и прави голям брой изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, само че и на най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Иисус Христос приема страданието и кръстната гибел, с цел да изкупи греховете на човечеството и посредством своето възкресение от мъртвите да му подари вярата за избавление и безконечен живот. 

Имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и всички с имена на цветя и дървета. Екипът на NOVA желае здраве, благополучие и шанс на всички именици!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР