Православните християни отбелязват днес Сирни заговезни, неделята, която е точно

...
Православните християни отбелязват днес Сирни заговезни, неделята, която е точно
Коментари Харесай

Сирни заговезни е – Неделята на всеопрощението


Православните християни означават през днешния ден Сирни заговезни, неделята, която е тъкмо 7 седмици преди Великден. Известна е и като Неделята на всеопрощението.

Това е денят, в който по-младите се обаждат на по-старите, с цел да изискат амнистия, а по-възрастните им дават отговор “Простено ти е, прости” или “Просто да ти е, Господ да прощава”.

Храната е доста значима част от празника - с изключение на, че се прави баница, наложителна част от празничната маса е и халвата. Важно е да знаете, че това е последният ден преди Великия пост, в който е позволено да се ядат млечни храни и риба.

Прошката би трябвало да се случи преди вечеря.

На масата се подреждат баницата, варени яйца, орехи и халва с орехови ядки. Най-характерната част е обичаят “хамкане” - от тавана се спуска червен конец, на чийто край се привързва пай бяла халва. Най-възрастният мъж в фамилията завърта конеца, а децата се мъчат да уловят халвата с уста и да отхапят от нея. На някои места се завърта също и варено яйце. Което дете успее, ще бъде крепко през цялата година.

Част от обичая е и паленето на огън, който се прескача от мъжете. В някои краища на България се палят факли от плява, които всеки собственик завърта към главата си.

Идеята задНеделята на всеопрощнието е възобновяване на човешката реципрочност и почитание, като способността да прощаваш е един белезите на човешкия морал и достойнство, тъй като единствено индивидът с бездънен вътрешен мир може откровено да елементарни и да изиска амнистия.

Затова на този ден Църквата приканва вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и обич сърцата си, с цел да посрещнат Възкръсналия Христос.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР