Православната църква почитата на днешния ден празника Св. великомъченица Екатерина.

...
Православната църква почитата на днешния ден празника Св. великомъченица Екатерина.
Коментари Харесай

Почитаме Св. великомъченица Екатерина, имен ден празнуват Екатерина, Тинка, Катрин, Катя..

Православната черква почитата на днешния ден празника Св. великомъченица Екатерина. Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите дами на своето време. Православната черква я уважава като великомъченица.

Според преданието Екатерина е била щерка на Конт, шеф на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава ослепително обучение, изучавайки работите на най-видните философи и учени. На 18 година тя била към този момент известна със своята огромна ерудиция - знаела книгите на философите и поетите, изучила лекарската просвета. Майката на Екатерина скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.

Богати князе желали ръката на красивата Екатерина. Майка й и роднините й я уговаряли да се омъжи, само че тя отказвала на всички, които желали ръката й, и казвала на своите близки: „ Ако желаете да се омъжа, откри ми момък, който да бъде еднакъв на мене по достойнство, благосъстояние, хубост и ерудиция! ” Такъв момък нямало. Имало сред царските синове момци знатни и богати, само че по хубост и мъдрост те не могли да се равняват на Екатерина.

Преданието споделя, по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Екатерина съумява да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици.

Императорът заповядва да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Екатерина съумява да притегли към християнската религия дамата на императора: Царицата – Августа и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици. По-късно е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират. По-късно я обезглавяват през 305 година.

Главен знак на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като " колелото на Екатерина ".

В преданието се споделя по какъв начин ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

В обичайна българска национална просвета денят на Св. Екатерина (познат като Света Катерина, 24 ноември) се уважава най-много в Южна България. В Пловдивския край се има вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка.

В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива " за Баба Шарка ".

В Средните Родопи светицата се уважава срещу тежки заболявания и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и измежду преселниците от Беломорието на деня на Св. Катерина се чества срещу мишки (т. нар. Миши празници). Там дамите също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с тиня и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), с цел да " замажат и затворят очите " на мишките.

Имен ден имат: ЕКАТЕЛИНА, ЕКАТЕРИНА, КАТАЛИНА, КАТЕЛИНА, КАТЕЛИЯ, КАТЕРИНА, КАТИНА, КАТКА, КАТРИН, КАТРИНА, КАТЯ, КАТА, Екатерина, Катерина
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР