Православната църква почита Свети Трифон на 1 февруари (по Юлианския

...
Православната църква почита Свети Трифон на 1 февруари (по Юлианския
Коментари Харесай

Православната църква почита Свети Трифон

Православната черква уважава Свети Трифон на 1 февруари (по Юлианския календар). Традицията пази Трифон Зарезан и на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се честват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се уважава от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е непокътнато и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари.

Свети страдалец Трифон се родил към 225 година в с. Комсада, покрай гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били надълбоко вярващи християни и овреме се потрудили над своето чадо да разгорят в сърцето му обич и лоялност към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, само че не преследвал почитателите на Иисус. И Бог му сторил благосклонност за това. Той имал щерка Гордиана - интелигентна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в същото време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от тъга. Идвали най-способни лечители, само че накрай родителите й се убедили, че за заболяването й няма лек. Тя обаче непрекъснато повтаряла едно и също: " Никой не може да ме излекува, с изключение на Трифон. " Тия думи отдавали на душевното й страдалчество и ги отминавали без внимание. Но когато нямало към този момент какво да вършат, императорът наредил да се ревизира на всички места из империята има ли подобен човек Трифон, който лекува заболели, и да го доведат.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И тъй като Бог таман посредством него дал излекуване на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и същинският Бог, в който имат вяра християните, е излекувал девойката, била явна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се извършил с наслада. Благоволението на императора към християните станало толкоз очевидно, че към този момент го считали за скришен християнин. Той дарил богато свети Трифон и с признателност го изпратил вкъщи му. Но сърцето на юношата било непознато за благосъстоянието, по тази причина той раздал из пътя си всичко на нуждаещите се.

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест.

Имен ден имат: Трифон, Трифона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР