Православната църква почита на 6 октомври паметта на Свети апостол

...
Православната църква почита на 6 октомври паметта на Свети апостол
Коментари Харесай

Имен ден днес празнуват много хора, които са кръстени на един от апостолите на Христос

Православната черква уважава на 6 октомври паметта на Свети деятел Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, защото съгласно една от версиите доста приличал на Христос.

Свети деятел Тома е един от първите Дванадесет апостоли. Родом е от Галатия.

В евангелските истории деятел Тома участва с описа за " Уверението Томово ". В него се споделя по какъв начин Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Той не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери персонално във възкресението като бъркал в раните на Христос. Затова е прочут още и като Тома Неверни.

Това станало на Първата неделя след Възкресение, която през днешния ден се назовава Томина. Изразът Тома погрешни е станал нарицателен за мнителен човек.

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили чоп, с цел да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово.

На деятел Тома се паднал нелекият чоп да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия деятел Тома удивил хората с доста чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново обучение.

Сред тях били и две сестри царици. Царят, поради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения.

От това обаче апостолът по знамение оживял, само че царят не се спрял пред нищо и най-после умъртвил Тома. Апостолът извършил своята християнска задача и приключил живота си с мъченическа гибел през 72 година

Но даже и царят, който поискал гибелта на Тома, скоро приел християнството, уверен от изцелението на сина си Азан, откакто се покръстил.

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. Тъй като деятел Тома бил умел строител, на множеството икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Имен ден през днешния ден честват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя наподобява по този начин te’oma.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР