Православната църква почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният

...
Православната църква почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният
Коментари Харесай

Ето кои българи имат повод да почерпят днес

Православната черква уважава през днешния ден светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който вкарва християнството като публична вяра във Византия. Самият той приема християнската религия в края на живота си. Императрица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус.

Това събитие се счита за най-важното в историята на християнската черква и по тази причина император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

От исторически данни се знае, че по времето на император Константин почнало бързо строителство на превъзходни храмове и базилики. Особено се потрудила в това отношение Св. Елена, която особено за това се отправила за Йерусалим, където посетила Светите места. Там тя разкрила животворящия Кръст Господен. По нейно предпочитание били издигнати храмове на всички места, свързани с по-важните събития от живота и избавителната задача на Иисус Христос. След като приключила това свое благородно дело, тя се завърнала в столицата и не след дълго умряла.

Император Константин живял 10 години след гибелта на своята майка и умрял през 337 година, в град Никомидия, на 65-годишна възраст. След неговата кончина тялото му било пренесено тържествено в новопостроената столица Константинопол. Там то било положено в издигнатия от него храм " Св. Апостоли ". Градът Константинопол 16 века носи името му.

Имен ден честват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР