Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те

...
Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те
Коментари Харесай

Днес почитаме двама безсребърници и чудотворци, целяли недъзи! Черпят 8 хубави имена

Православната черква уважава през днешния ден светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от антични времена поради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги назовават настойници на книжовното обучение. Освен това те били почитани и като настойници на ковачите. Култът към двамата братя - безсребърници и чудотворци Козма и Дамян бил извънредно публикуван през III в. на рамките на Източната Римска империя. Те живеели в покрайнините на Рим. Били възпитани в духа на християнско благочестие и потвърдили изключителни интелектуални умения и високи нравствени добродетели. Изучили лекарско изкуство, лекували безплатно, без да взимат пари и за това са наречени " безсребърници ".

Извършили и голям брой благотворителни каузи - подпомагали небогати и бездомни, подсигурявали им заслон, храна и лекуване. Заради изповядването и разпространяването на християнски хрумвания няколко фанатизирани езичници ги наклеветили на локалните управници. Братята свети Козма и Дамян щели да бъдат съдени в Рим. Щом се разбрало за това в селото, в което живеели, техни доближени ги склонили да се скрият и ги завели в една пещера.

Когато не ги намерили, римските бойци задържали няколко техни съселяни и ги заплашили с мъчения и гибел. Тъй като Козма и Дамян не желаели никой да пострада вместо тях, непринудено се предали на римските бойци и били заведени в Рим при царя. Той ги принудил да правят езически ритуали и да се откажат от християнските си убеждения, само че по неведоми аргументи ненадейно се разболял.

Отправяйки горещи молебствия към своя Бог, светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян го излекували. Уверявайки се в силата на християнската религия и могъществото на християнския Бог, царят се отказал от езическите си убеждения и приел християнството. Двамата лечители били освободени и те траяли да упражняват лечителската си активност. Във времето се сдобили с необятна известност и на техните умения завидял някогашният им преподавател, също доктор. Воден от мощна завист, той ги завел в планината и ги умъртвил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили гибелта си през 284 година

Имен ден честват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР