Православната църква почита днес Свети Йоан Златоуст. Архиепископът Константинополски е

...
Православната църква почита днес Свети Йоан Златоуст. Архиепископът Константинополски е
Коментари Харесай

Православната църква почита Свети Йоан Златоуст и Евлогий, архиепископ Александрийски


Православната черква уважава през днешния ден Свети Йоан Златоуст. Архиепископът Константинополски е живял през 349-407 година и е считан за една от най-значимите персони в историята на християнството. Роден е в Антиохия Сирийска, в гръко-сирийско знатно семейство. Отдал се на християнството и служението, той проповядал обич, както и злоба към пороците и пристрастеностите, които унищожават човешкото у индивида. Помагал на бедните, основал лечебни заведения и приюти.Той е оставил най-голямото по размер богословско творчество в Източната черква.

Наречен е „ Златоуст “ поради неговото сладкодумство. Канонизиран е за светец през 438 година, откакто години наред е бил преследван за правата религия от неговите съперници. Мощите на свети Йоан Златоуст се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград, Турция, в църквата „ Свети Георги “. Досега са съхранени повече от 1900 ръкописи със съчиненията на архиепископа.

" Без неговото обучение и примерa, който оставя в църковния живот, нашето църковно свещенодействие значително би изглеждало друго. Притежавал подарък от Бога на излияние, което докосвало сърцата и душите на всички, които го слушат. Използвал точни думи, които били подредени по този начин, че звучали като ария. Веднъж по време на проповедите му в Антиохия една жена възкликнала: " Златни ти уста, Йоане! ". И оттогава е именуван Йоан Златоуст. Той умрял с думите: " Слава Богу за всичко ", описа пред БНР отец Кънчо от Ловеч.

На 13 ноември имен ден честват всички, които носят името Евлоги, Евлогия и производните им. На този ден се празнува Евлогий, архиепископ Александрийски.

Светецът се празнува и на 13 февруари. Името Евлоги значи " добра дума ", " прослава ".

То произлиза от гръцките еu, което значи " положително ", и logos – “дума”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР