Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя. На този ден

...
Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя. На този ден
Коментари Харесай

Кръстопоклонна неделя е!

Православната черква уважава през днешния ден празника Кръстопоклонна неделя.

На този ден християните особено се покланят на един от най-ярките знаци на християнската религия – Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този мотив във всички епархии на Българската православна черква се отслужвапразнична Света литургия.

Започват Великденските пости

Смята се, че в средата на Великия пост този обред дава на християните духовна мощ, с цел да извървят до края пътя на пречистването – до деня на Възкресението.

Честният кръст е най-святото предсказание и най-светлият знак на християнската религия.Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се правят с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст.Без Кръста е немислимо което и да било литургично деяние.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят, преживявайки най-голямата болежка и оскърбление. Смъртта му се смята за животворна и избавителна, тъй като подарява живот и освобождение.

В тези сложни да България и света времена да се помолим за здраве и благополучие на всяко човешко създание! И нека Бог се смили над нас!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР