Православната църква отбелязва паметта на св. Стилиян, почитан в християнския

...
Православната църква отбелязва паметта на св. Стилиян, почитан в християнския
Коментари Харесай

Днес се почита паметта на св. Стилиян - пазител на децата

Православната черква отбелязва паметта на св. Стилиян, уважаван в християнския свят като страж на децата. Светецът е живял през V век, бил е старателен монах и е получил подарък от Бога да лекува заболели деца.

Житието на Свети Стилиян свидетелства, че усърдният му отшелнически героизъм го претворил в ярка звезда на аскетизма, която привличала и преобразявала мнозина. Сам светецът мощно желаел да закриля дребните поради ангелската им непорочност и Бог го дарил с чудотворната мощ да лекува заболели деца. От тогава Свети Стилиян е уважаван като детепазител. Днес, в деня на празника му, в катедралата " Свети Апостоли " във Враца митрополит Григорий ще отслужи молебен за здравето и преуспяването на децата. Поканени са всички родители.

Неврокопският митрополит Серафим ще благослови жителите на Симитли. Параклисът до храма в града, наименуван на светеца, който също е покровител на Симитли, ще чества своя храмов празник.

За поредна година след освещаването на параклиса Неврокопският митрополит Серафим идва в Симитли на този празник и води празничната литургия. Той ще благослови всички жители на Симитли и общината, а литургията ще стартира в 9:00 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР