Правосъдният министър Цецка Цачева се обяви за отмяна на спорен

...
Правосъдният министър Цецка Цачева се обяви за отмяна на спорен
Коментари Харесай

Бледа светлина в тунела на съдебната реформа

Правосъдният министър Цецка Цачева се разгласи за анулация на противоречив текст в Закона за правосъдна власт, който създаваше опция за необмислено премахване на неуместни съдии. Нейната реакция е във връзка мнението на Венецианската комисия за хода на правосъдната промяна у нас, в което обаче се оферират и други рекомендации, засягащи властта на основния прокурор, към които Цачева не взима отношение.

Във вторник пристигна и още една смяна – този път от Съдийската гилдия в новия Висш правосъден съвет (ВСС), която реши, че шефовете на съдилищата нямат право на повече от два следващи мандата на управителна позиция, без значение дали става дума за същия съд или няколко различен.

Край на възпроизводството на " безконечни началници "

Дебатът бе предизвикан от кандидатурата на Сунай Осман за ръководител на районния съд в Златоград. Съдия Осман към този момент бе изкарал два шефски мандата в Ардино и искаше да продължи кариерата си на управителна позиция в най-близкото допустимо обитаемо място със съд. Изненадващо обаче Съдийската гилдия го отряза и по този начин обърна дългогодишната процедура на съвета в това отношение.

Заради нарояването на така наречен правосъдна номенклатура, през 2004 година в конституцията бе записано, че шефовете в правосъдна система се назначават за период от пет години с право на наново назначение. Досега Висш съдебен съвет тълкуваше превратно тази наредба. Кадровиците одобряваха, че мандатите са лимитирани до два единствено в границите на един и същи съд. Ако някой изкара два мандата като началник, примерно на Окръжен съд – Варна, то той след това може незабавно да оглави за трети път и четвърти път, друго съдилище - Апелативен съд – Варна. Така в системата продължи да възпроизвежда така наречен " безконечни началници ".

Емблематичен образец за тази процедура е арбитър Цветанчо Трифонов, който безусловно през цялата си кариера е бил единствено шеф. Той стартира стремително кариерата си и съвсем от стажант в съда в Кнежа, е определен за него началник. На този пост се задържа цели 19 години. После става началник на съда в Козлодуй, а предходният Висш съдебен съвет го избра за втори шефски мандат там. Така Трифонов ще навърти 29 години началнически стаж в система и ще се пенсионира, без да е бил редови магистрат.

Друг образец е арбитър Ванухи Аракелян, която стана ръководител на Окръжен съд – Варна през 2004 година и оттогава до момента досега е единствено началник. Понастоящем е шеф на апелативния съд в града.

Поради тази процедура Комисията за атестирането и състезанията на Висш съдебен съвет одобри за първи път, че конституцията не разрешава три следващи председателски мандата. Въпреки митингите на шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, Висш съдебен съвет реши с 8 на 5 гласа, че арбитър Сунай Осман няма по какъв начин да оглави съда в Златоград.

Гаранции за самостоятелност

Междувременно правосъдният министър изпрати писмо до Народното събрание с искане за анулация на последната корекция в правосъдния закон, прокарана от ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Тя дава опция на основния прокурор да желае премахване на магистрат при всяко повдигнато му обвиняване за всяко съзнателно закононарушение от общ темперамент. Законът е написан по този начин, че Висш съдебен съвет на процедура не може да откаже настояването на основния прокурор, което дава голяма власт в ръцете на един човек. Преди въвеждането на смяната магистратите се отстраняваха единствено в случай че са упрекнати за закононарушение, обвързвано с работата им.

Ревизията на закона сътвори основателни терзания, че магистратите могат да бъдат подлагани на сериозен напън от прокуратурата, която би могла да повдига обвиняване и да в профил всеки неуместен арбитър или прокурор.

В последната си позиция по българската правосъдна промяна Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) разгласи, че тази смяна в закона води до взаимозависимост на съдиите от прокуратурата и е " доста рискова ".

Според Венецианската комисия, в българската система " повдигането на обвинявания " против лице постоянно подхожда на ранна фаза на досъдебното следствие. Чл. 230 вкарва обвързване на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да отстранява съдията, ако обвиняването е повдигнато от прокурор. Следователно прокурорите непряко получават пълномощието да подхващат премахване на съдии за евентуално дълъг интервал от време въз основа на (сравнително) малко доказателства. Това може да бъде доста рисково за независимостта на съдиите, се споделя още в мнението.

По този мотив Цецка Цачева изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов с предложение за редакция на законовия текст.

Цачева счита, че законът би трябвало да се промени и Висш съдебен съвет да има право на преценка дали да извърши настояването за премахване на магистрата. Преди това Министерството на правораздаването нямаше позиция по законодателната смяна. Не е ясно за какво министерството не инициира нужните ремонти, а Цачева написа писма.

Венецианската комисия има и други основни претенции към българските управляващи, само че Цачева не взема отношение по тях, тъй като засягат пълномощията на основния прокурор. Едното предложение на комисията е обвинител №1 да не може да се меси при избора на шефовете на висшите съдилища. Второто е да се сътвори самостоятелна институция, която да може да проверява основния прокурор.

Венецианската комисия е спомагателен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в региона на конституционното право. Българските управляващи неотменно се допитват до нея по противоречиви въпроси, само че всякога възприемат рекомендациите изборно, както стана преди две години с последните промени в конституцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР