Правосъдният министър коментира актуални теми в прокуратурата.В повечето държави министърът

...
Правосъдният министър коментира актуални теми в прокуратурата.В повечето държави министърът
Коментари Харесай

Министър Славов: Нямам кандидат за поста на главен прокурор

Правосъдният министър разяснява настоящи тематики в прокуратурата.

" В множеството страни министърът има решаваща роля в процеса по номинация на главен прокурор, с цел да носи политическата отговорност. В обединението се сплотяваме към вид, в който и Прокурорската гилдия, и министърът да имат право да номинират главен прокурор. Нямам кандидат за този пост. " Това съобщи за " Офанзива с Любо Огнянов " по NOVA правосъдният министър Атанас Славов.

" Начинът, по който бе определен Сарафов - небрежно, за час, без действителна процедура, без да бъда известен за съвещанието на Прокурорската гилдия, не можах да предложа кандидат, породи подозрения. Делото по жалбата против избора му ще се организира есента, аз ще не преставам да подкрепям жалбата с въпрос дали способен орган е избрал Сарафов. Вече имаме почнал механизъм за следствие на основния прокурор, имаме определен арбитър. Законопроектът, който се разисква, ще се отнася единствено за бъдещи случаи, а не за към този момент почнали ", разяснява той.

По думите му ще бъде стартирано следствие по сигналите против Сарафов. " Не може да се избере главен прокурор за 6 месеца, тъй като самият избор на членове на ВСС отнема 3 - на професионалната и парламентарната квота. Магистрати ми споделят, че нямат претекст да се кандидатират за орган, който ще бъде разхлабен след 3 месеца. След конституционните промени във ВСС с отделени прокурорски и съдийски съвет, ще се направи избор на главен прокурор. Целта е до края на годината да имаме определени нови органи на правосъдната власт. Идеята е посредством публичната квота да се отвори прокуратурата ", разяснява Славов.

Той напомни, че министърът на правораздаването има право да номинира на всички равнища на правосъдната система и прокуратурата. " И.д. главен прокурор е административен началник, тъй че и него може да номинира министърът. Мандатът на ВСС е към този момент 8 месеца над периода си, само че преди да имаме конституционна смяна, която изцяло да разпредели функционалностите и връзките сред Прокурорската гилдия и Съдебния и Прокурорския съвет, би било необичайно в този момент да вършим избор на нов прокурор, има справедлива неспособност това да се случи при конюнктура на публично доверие. Доминира мнението, че основният прокурор би трябвало да се концентрира върху обвинителната функционалност, а не надзорната. Методическото управление предлагаме да се разпореди на Прокурорския съвет ", акцентира министърът.

Той изрази удовлетворение, че е излязло нескрито следствие, което потвърждава, че е имало корист с власт от прокурори, като има индикации за осъществени закононарушения в границите на проблема " Седемте джуджета ". Така съгласно него се осветлява нещо, за което е имало съмнения дълго време.

Според него конституционните промени включват текст, който споделя, че държавно управление в оставка се назначава за служебно. " Трябва да има форма на отчетност в служебния кабинет. Свръхактивизмът на президента и желанието му за борба излиза отвън рамките на конституционния стандарт. Надявам се напрежението да стартира да се тушира ", уточни още министърът, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР