Правосъдният министър Десислава Ахладова е разпоредила създаването на работна група,

...
Правосъдният министър Десислава Ахладова е разпоредила създаването на работна група,
Коментари Харесай

След скандал със затворник и погребение ще се пишат промени за конвойната дейност

Правосъдният министър Десислава Ахладова е разпоредила основаването на работна група, която да предложи промени в конвойната активност на арестанти и пандизчии, оповестиха от ведомството ѝ. Причината е скандал със пандизчия, който не позволен до погребението на майка си, макар че съдът бе разпоредил това да се направи. От основните дирекция " Охрана " и " Изпълнение на наказванията " обаче отхвърлиха да го създадат.

За случая описа в отворено от Софийския градски съд преди няколко дни. Тя изясни, че мъжът е трябвало да бъде изведен за погребението на умрялата си от ковид майка. Той е в пандиза по присъда, постановена в Албания. У нас делото по осъществяване на наказването още не е завършило, тъй като се чака отговор оттова и той изчаква в пандиза.

Тодорова разкритикува чиновниците на правосъдното министерство за това, че са си разрешили пояснение на закона при изискване, че има правосъдно предписание за извеждането на пандизчията. В отговора си дирекция „ Охрана “ бе написала, че конвоира лица до органи на правосъдната власт, а гробището не спада в тази категория.

Казусът се усложнява още, защото има решение на Европейския съд по правата на индивида поради различен сходен случай – по делото „ Вецев “ е постановено неоправдателно решение, защото пандизчия не е бил позволен до погребението на брат си.

В отговор Ахладова разпореди инспекция, а съгласно последното известие на правосъдното ведомство, ще се пишат и промени. Срокът за оферти на работната група, която е под управлението на зам.-министъра Николай Проданов, е един месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР